De Patagonische kust

Swipe

Het nationale park Monte León

Zo'n 45 km ten zuiden van het dorpje Piedrabuena ligt het nationale park Monte León, het enige nationale park langs de Patagonische kust. Het dorpje Piedrabuena (officieel heet het Comendante Luis Piedra Buena) ligt zo'n 120 km ten zuiden van Puerto San Julián aan de monding van de Río Santa Cruz aan de RN 3. 

Monte León heeft een oppervlakte van 617 km2 en is vooral een beschermd gebied door zijn unieke landschap, dat grotendeels bestaat uit enorme zandklippen met zijn vele pinquïns en zeevogels. Dit hele gebied werd in 2001 opgekocht door de Amerikaan Douglas Tompkins (ex-directeur van Esprit) en zijn Foundation 'Vida Silvestre Argentina'. Enkele jaren later schonk hij het aan de Argentijnse regering en werd het een nationaal park. 

Het is moeilijk te bereiken en de beste optie is vanuit Piedrabuena. Het meest interessante is als je er naartoegaat, wanneer het eb is, want dan kun je over de immens verlaten stranden de vele inhammen en grotten bezoeken. Vanuit Piedrabuena zijn er enkele taxi's die je rondrijden door dit park en je krijgt tijd genoeg om te wandelen. Ze brengen je naar de mooiste plekken, maar er zijn geen voorzieningen om wat te consumeren, dus neem zeker water mee. 

Niet ver van de parkwachters is een mooie estancia in typische Patagonië stijl gebouwd door een Engelse familie in de jaren twintig van de vorige eeuw, waar je eventueel ook kunt overnachten (zie foto hierboven). 

10 prachtige bestemmingen in Het nationale park Monte León en Argentinië