De Petén-regio

Swipe

El Ceibal

Deze ruïnes die 17 km ten oosten van Sayaxché langs de Río de la Pasion liggen, kunnen het makkelijkst met een boot bereikt worden. Een boot voor 6 personen kost $40. De boottocht over de Río de la Pasion naar het ruïnecomplex is heerlijk en duurt een uur. Onderweg zie je zonnende schildpadden, reigers en vele andere vogels. Een aantal boten heeft rieten daken tegen de brandende zon. De jungle rond het archeologische terrein is nog ongerept. Het is er behoorlijk heet en de muggen zijn actief, evenals enorme krekels die voor je uit op het pad heen en weer springen.

Ceibal is vrij lang bewoond gebleven, de jongste overblijfselen dateren uit 889 na Chr. Vergeleken met andere Maya-centra zijn de gebouwen in El Ceibal vrij laag. Eén tempel is nogal strak gerestaureerd en daaromheen staan prachtige goed bewaard gebleven stèles waarop heersers, balspelers en priesters afgebeeld staan. De latere stèles vertonen Mexicaanse trekken. Er is ook Tolteekse invloed zichtbaar in een masker van Tlaloc en een bepaald type sandalen. Overblijfselen van een heel vroege, vrij onbekende periode, de zgn. Xe-cultuur kwamen bij het graven in diepe lagen aan de oppervlakte. Deze cultuur kwam men ook tegen in Altar de los Sacrificios. De ruïnes van El Ceibal worden bedreigd door plannen om hier olieboringen te gaan uitvoeren.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in El Ceibal en Guatemala