De Petén-regio

Swipe

Naar Belize

Halverwege de weg naar Belize is een zijweg naar de meren van Yaxjá en Sacnab, die 8 km noordelijker gebroederlijk naast elkaar liggen. Yaxjá ligt aan de noordelijke oever van het meer en werd in de klassieke tijd gebouwd waarbij een opvallend roostervormig stratenpatroon toegepast werd. Deze ruïnes die nu prachtig gerestaureerd zijn, zijn via een jeepspoor vanaf de zijweg te bereiken. Topoxté, in het meer gelegen, is een eilandstad die tot 900 na Chr. bewoond was en elementen van de Yucatán Maya-stijl vertoont. Aan het einde van de klassieke tijd migreerden de Yucatán-Maya’s vanuit Mexico naar dit gebied. In het dorp aan het eind van de zijweg is het mogelijk om een boot te huren om Yaxjá en Topoxte te bereiken.

Aan de grens met Belize 110 km ten oosten van Flores ligt Ciudad Melchor de Mencos, die genoemd is naar een sergeant die de Engelse piraten bevocht. Vroeger woonden hier vooral chicleros (verzamelaars van chicle), tegenwoordig is het een overslagplaats van maïs. De drukke stad viert op 16 mei een fiesta.

Microbussen naar Melchor de Mencos vertrekken regelmatig vanaf Santa Elena. De rit duurt 2 uur en kost Q10. Vanaf het kantoor van Linea Dorada in de hoofdstraat van Santa Elena vertrekt een bus om 5.00 uur naar Belize City (de rit duurt 4 uur en kost $17) en om 8.00 uur naar Chetumal (Mexico, de rit duurt 8 uur en kost $30). Bij de Jaguar Inn te Tikal verkoopt men een eersteklasbusticket naar Belize met aansluiting op de boot van 12.00 uur naar Cave Caulker.

Voor Belize heb je geen visum nodig. In Benque Viejo del Carmen aan de andere kant van de grens, staan bussen naar Belmopán en Belize City, die elk uur vertrekken. Sinds Guatemala Belize als zelfstandige natie erkend heeft, zijn er geen problemen meer aan de grens en kun je gemakkelijk van het ene naar het andere land reizen.

Je kunt ook in 35 minuten vliegen van Flores naar Belize City; Tropic Air heeft vluchten om 9.00 en 16.00 uur.

10 prachtige bestemmingen in Naar Belize en Guatemala