De Petén-regio

Swipe

Piedras Negras

Nog verder stroomafwaarts helemaal in de westpunt van de Petén ligt Piedras Negras (‘zwarte stenen’), dat zo genoemd is vanwege de zwarte rotsen van kalksteen. Tussen 400 en 500 na Chr. is deze plaats gesticht en de bloeitijd heeft plaatsgevonden in de vroegklassieke tijd van 603 tot 777 na Chr. toen er een dynastie van zeven heersers aan de macht was. De ligging van de stad langs de Usumacinta-rivier was bijzonder gunstig, omdat deze rivier een oude handelsroute van de Maya’s was, die gebruikt werd om handel te drijven met de kuststreken langs de Golf van Mexico. Toch zijn er maar weinig voorwerpen uit andere streken gevonden. Teobert Maler bezocht de ruïnes in 1895 en 1899 en maakte er beschrijvingen en foto’s van.

Tussen 1931 en 1937 vonden er opgravingen plaats onder leiding van medewerkers van de University of Pennsylvania. Slechts een paar kamers zijn gerestaureerd, omdat het benodigde geld ontbrak.

In Piedras Negras zijn bewerkte stenen bovendrempels gevonden. Men vermoedt dat vele gebouwen een dak van vergankelijk materiaal zoals stro hadden. Er zijn 35 gedateerde stèles gevonden. Deze werden samen met de bovendrempels en beeldhouwwerken verplaatst naar musea, zodat op het terrein weinig te zien is. De stad had een akropolis die op een natuurlijke heuvel gebouwd was. De meeste gebouwen waren met een pleisterlaag bedekt, waarvan nog enige resten zichtbaar zijn. De onderzoekingen van de archeologen hebben aangetoond dat de stad lang voor de Spaanse verovering opzettelijk verwoest is. In het Museo de de Arqeología y Etnología in de hoofdstad bevindt zich een aantal zeer fraaie tronen en altaren.

Het beeldhouwwerk werd gemaakt van ivoorkleurige kalksteen en vertoont behalve een grote technische perfectie ook een zeer harmonieuze uitvoering. De sculpturen uit Piedras Negras behoren samen met die uit Yaxchilán en Copán tot de meest verfijnde vormen van Maya-kunst.Piedras Negras is met de boot of het vliegtuig moeilijk te bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Piedras Negras en Guatemala