De Petén-regio

Swipe

Sayaxché

Op weg naar Sayaxché, 65 km ten zuidwesten van Flores, passeer je La Libertad, dat in een savannegebied ligt. Het departement Petén bestaat voor een achtste deel uit savannen. Dit gebied ontvangt de helft van de normale neerslag en kent een droge periode van drie maanden. In de 19e eeuw was La Libertad, dat in 1795 door immigranten uit Yucatán gesticht werd, een aantal jaren de hoofdstad van de Petén. Op 12 december is er een fiesta.

Sayaxché betekent ‘bij de ceiba-boom’. Het is een uitstekende plaats van waaruit je de Petén kunt verkennen. In de late 19e eeuw vestigden monniken uit Antigua zich hier om missies op te opzetten, want Mexico deed aanspraken op het gebied. Het dorp heeft een kleine haven want hier komen de Río de la Pasión en de Río Petexbatún samen. Langs deze rivieren ontstond wat hout- en rubberindustrie. De stad groeide snel en telt nu ruim 2000 inwoners. Op 13 juni is er een fiesta.

Bussen vertrekken om 6.00, 9.00, 13.00 en 16.00 uur vanuit Santa Elena naar Sayaxché en vice versa. De rit duurt anderhalf uur. De bus stopt op de noordelijke rivieroever, met een veerboot of een cayuco kun je naar de overkant. Met een auto kost het Q15.

Er zijn meerdere hotels in Sayaxché. Hotel Guayacán, 979266109, ligt vlak bij de aanlegsteiger van de veerboot. De 19 kamers kosten Q50 1 pk., Q70 2 pk., 3pk. Q90. Posada Segura, 979286162, ligt ook vlak bij de veerboot. Er is een aantal kleine eethuisjes zoals El Botanero in het stadje.

Excursies vanuit Sayaxché

Je kunt vanuit Sayaxché met de boot excursies maken naar een aantal kleinere archeologische terreinen. 16 kilometer ten zuiden van Sayaxché ligt het meer van Petexbatún van waaruit je een aantal Maya-ruïnes kunt bezoeken zoals het Tamarindito-complex, dat op een rots 4 km ten westen van het meer ligt, en Aguateca, een terrein met grote stèles aan een rivier die in het zuidelijke gedeelte van het meer uitmondt. Hier kun je bij een grote kloof de enige Maya-brug die tot nu toe gevonden is, bewonderen. Dos Pilas ligt ongeveer 12 km ten westen van de Río Petexbatún. Hier zijn fraaie stèles te zien en er is een graf van een heerser gevonden.

Het meer van Petexbatún is rijk aan vis hoewel zeldzame tropische vissoorten nauwelijks meer te vinden zijn. Langs de oever van het meer zijn reigers, pelikanen en andere vogels te zien. De boottocht vanuit Sayaxché naar dit meer kost $40 voor 6 personen met bagage. De excursies naar de hierboven genoemde, relatief kleine, ongerestaureerde ruïnes zijn vanaf het meer te maken, maar deze zijn niet goedkoop. Een excursie met meerdere personen naar een aantal archeologische plaatsen kost $7 p.p. vanaf 6 personen. Overnachtingsmogelijkheden zijn: Posada Caribe, 979286114, in cabañas met eigen badkamer incl. 3 maaltijden $60 2 pk. en het luxueuze Chiminos Island Lodge, 923353506, www.chiminosisland.com, $88 p.p. inclusief maaltijden.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sayaxché en Guatemala