De plateausteden

Swipe

De plateausteden

De drukke plateausteden vormen het dichtstbevolkte deel van Mauritius – meer dan een derde van de bevolking woont hier. Dat is niet altijd zo geweest. Hollandse en Franse kolonisten meden juist het centrum van Mauritius waar ontsnapte slaven in primitieve omstandigheden probeerden te overleven en een guerrilla voerden tegen de kolonisten aan de kust.

De Engelse aristocraten en diplomaten die na hen kwamen daarentegen, zagen er wel wat in. Je kon er tenminste paardrijden en tuinieren bij temperaturen die aan thuis deden denken. Zij verhuisden massaal naar de hogere delen om te ontsnappen aan het verstikkende klimaat van Port Louis en Mahébourg waar in de 19e eeuw cholera en malaria heersten. Arbeiders, winkeliers, huishoudelijk personeel en hun gezinnen volgden in hun kielzog. Zo groeiden de nederzettingen uit tot een groot verstedelijkt gebied.

Ondanks de drukte woont de Mauritiaanse middenklasse er nog altijd graag. Studenten volgen er een opleiding aan het Mahatma Gandhi Instituut in Moka of de Universiteit van Mauritius in Le Réduit. Op zaterdag is het topdrukte wanneer mensen van heinde en verre er hun boodschappen komen doen.

De plateausteden lijken misschien weinig aantrekkelijk voor vakantiegangers maar koopjesjagers kunnen er hun hart ophalen in vele grote en kleine (kleding)winkels, modelbootwerkplaatsen, factory-outlets, taxfreeshops en op markten. Je kunt er bovendien nog fraaie creools-koloniale woningen aantreffen, een lust voor het oog in een land waar veel moois aan oude architectuur heeft moeten wijken voor ongeïnspireerde nieuwbouw. De stad Curepipe is daarnaast een handige uitvalsbasis voor natuurtochten in de Plaine de Champagne.

10 prachtige bestemmingen in De plateausteden en Mauritius