De plateausteden

Swipe

Curepipe en Floréal

In het heuvelachtige Floréal wonen veel ambassadeurs en andere diplomaten. Overdag is het tamelijk rustig in deze stad want de meeste inwoners werken in een van de buursteden of in Port Louis. 

Curepipe was ooit een rustplek voor reizigers tussen Mahébourg en Port Louis. Zij doodden er de tijd met het reinigen (curer) van hun pijp (pipe), zo gaat het verhaal. Het was lang het bastion van de blanke Franco-Mauritiaanse gemeenschap en is nu nog een belangrijke residentiële stad. Er wonen circa 80.000 mensen. Vooral in de wijk Forest Side staan veel mooie nieuwe villa’s en oude verandawoningen in grandioze ommuurde tuinen.

Curepipe is de hoogste (545 m), koelste en natste van de plateausteden; zonnige dagen zijn hier een uitzondering. Wellicht ook door alle regen en mist heeft het een Noord-Europese, wat desolate sfeer. Toch is Curepipe best leuk om een ochtend of middag te verkennen. Er staan een paar mooie kerken, het is een van de betere plaatsen om te winkelen (kleding, juwelen, scheepsmodellen, woondecoraties) en dan is er nog het Royal College, een mini-uitvoering van Buckingham Palace.

Hotel de Ville

In het centrum aan de rand van het stadspark staat het oude stadhuis, een prachtig houten gebouw met een grote veranda en een dak met een grijsblauwe tint. Deze kleur werd veel gebruikt voor creoolse woningen en staat bekend als wedgwood blue. Loop even om het gebouw heen: de mooiste zijde zit aan de kant van het park. Oorspronkelijk stond het gebouw in Moka waar het begin 20e eeuw werd ontmanteld en in Curepipe weer werd opgebouwd toen men daar een stadhuis nodig had.

In dezelfde straat staat de Carnegie-bibliotheek. Iedereen die de geschiedenis van Mauritius of andere eilanden in de Maskarenen bestudeert zou er eens een kijkje moeten nemen. Geopend ma. t/m vr. 9.30-15 uur, za. 9.30-15 uur, tel. 674 2278.

Tegenover Hotel de Ville en de bibliotheek trekt een beeld de aandacht. Het zijn Paul en Virginie, legendarische protagonisten uit de 18e-eeuwse roman van Bernardin de Saint-Pierre. Het betreft een replica van het beeld dat in het Blue Penny Museum in Port Louis staat. Tussen de middag komen studenten van het Royal College in het park hun roti- of faratalunch opeten op bankjes rond het beeld.

Botanische tuin

In het westen van de stad ligt een aardige botanische tuin. Deze is niet te vergelijken met die van Pamplemousses maar is wel mooi aangelegd. Je kunt de tuin combineren met een bezoek aan Trou aux Cerfs.

Trou aux Cerfs

Tussen Curepipe en Floréal ligt de imposante vulkaankrater Trou aux Cerfs (hertenhol), de belangrijkste toeristentrekpleister op het plateau. De cirkelvormige krater, 350 meter in doorsnee en ongeveer 100 meter diep ontstond miljoenen jaren geleden door vulkanische activiteiten. Nu is hij dood, of in ieder geval in een diepe slaap gedompeld. Dit gaf planten en bomen de gelegenheid te woekeren op de moerasachtige bodem.

Trou aux Cerfs ligt op vijftien minuten lopen van het centrum van Curepipe. Auto’s kunnen naar boven via een geasfalteerde weg. Vlak onder de top is een parkeerterrein en er zijn toiletten. Je ziet er ook de radar van het meteorologisch station en een telecommunicatietoren. Het pad langs de kraterrand biedt een 360-graden uitzicht over de plateausteden, glooiende suikerrietvelden, bergtoppen en in de verte Port Louis. In een halfuur loop je de hele rand rond. Afdalen langs de kraterwand naar de groene wildernis kan ook maar hierbij is enige voorzichtigheid geboden vanwege de gladde stenen en drassige bodem.

Textielmuseum

Heb je belangstelling voor stoffen en dergelijke bezoek dan het interessante Textielmuseum in winkelcentrum Floréal Square, tel. 698 8016, ma. t/m vr. 9-17 uur, za. 9.30-16 uur. Het thema van de tentoonstelling is de geschiedenis van de Mauritiaanse textielindustrie, een belangrijke economische pijler. Het is een vrij modern museum, verbonden aan de befaamde Floréal Knitwear Company. Alleen in de goede zin is het ‘stoffig’. Bezoekers kunnen zelf van alles doen zoals stoffen voelen en weven.

Kasjmir pullovers en dergelijke van exportkwaliteit afkomstig uit de fabriek zijn behalve in de winkel van het museum ook te koop in winkels in Curepipe, Port Louis en Grand Baie. Na afloop van het museumbezoek kun je iets drinken op het terras van het café Les Aubineaux.

Les Abineaux

Deze wonderschone plantagewoning uit 1872 is van dezelfde Franse familie als St. Aubin. Het staat in een grote tuin aan de rand van Curepipe (bij Forest Side) en heeft veel verschillende kamers met meubels van de Franse VOC, schilderijen en oude foto’s van Mauritius. Pas in 2000 ging het open voor publiek. Een rondleiding door dit indrukwekkende huis is inclusief thee en cake na afloop. Je vindt Les Aubineaux aan de linkerkant van de weg als je Curepipe aan de zuidzijde via Royal Road verlaat, www.larouteduthe.mu.

10 prachtige bestemmingen in Curepipe en Floréal en Mauritius