De plateausteden

Swipe

Moka

Reis je vanuit Port Louis richting het vliegveld via de snelweg dan passeer je na twaalf kilometer de studentenstad Moka, ten oosten van Beau Bassin. Lang geleden werd in deze regio koffie geïntroduceerd uit Al Makha in Jemen, vandaar de naam.

Moka is misschien wel de mooiste plateaustad, met lange lanen en oude plantagewoningen uit koloniale tijden. Watervallen en uitzichtpunten sieren de lieflijke omgeving.

Rajiv Gandhi Science Centre

Promotie van wetenschap en techniek is het doel van dit moderne ‘doe’-museum tussen Port Louis en Moka/Réduit. Aan de hand van interactieve exposities, workshops en voorstellingen in een auditorium en een planetarium komen bezoekers van alles te weten over de wetten van de natuur en de welhaast onbeperkte mogelijkheden van de techniek in de 21e eeuw. Zeer geslaagd, vooral voor kinderen. Zij kunnen ook buiten spelenderwijs van alles ontdekken in het Science Park. Old Moka Road, www.gov.mu/portal/site/rajiv. Dagelijks geopend behalve op maandag 10-17.30 uur.

Immigrantenmuseum

In het centrum van Moka ligt het Gandhi Folk Museum of Indian Immigration, behorende bij het Mahatma Gandhi Instituut, ma. t/m vr. 9-16 uur. De tentoonstelling schetst een beeld van het leven van de contractarbeiders op de 19e-eeuwse suikerplantages. Indiërs die meer willen weten over hun afkomst raadplegen vaak het archief van het museum, waarin 225.000 portretfoto’s van de arbeiders en veel oude documenten bewaard zijn gebleven. Zie ook: Apravashi Ghat.

Maison Euréka

Een van de mooiste plantagewoningen van Mauritius staat ten noordwesten van Moka (volg de borden na de afslag vanaf de snelweg). Het werd in 1820 gebouwd door Franse timmerlieden in opdracht van een Engelsman wat goed te zien is aan de tuin: typisch Engels. Euréka werd later gekocht door een Franco-Mauritiaanse planter. Toen zijn bod op het huis bij de veiling werd geaccepteerd riep hij ‘Euréka’!

Euréka is sinds 1975 een museum en wordt zorgvuldig in de originele staat gehouden. Het is het grootste huis van het eiland, opgetrokken uit verschillende soorten tropisch hardhout, met meer dan honderd ramen en deuren waar een aangenaam briesje doorheen waait. Er zijn diverse eet- en slaapkamers, een Chinese kamer en een badkamer met zitbad en wc’tjes. Tussen de koloniale meubels, gravures en foto’s in de woonvertrekken en de keukenspulletjes in de buitenkeuken wanen bezoekers zich twee eeuwen terug in de tijd. De gehele bovenverdieping ingericht als souvenirwinkel met niet ter zake doende artikelen zoals tapijten uit Kasjmir.

De woning en bijgebouwen liggen midden in een grote, keurig onderhouden tuin, tussen de Moka-rivier en watervalletjes aan de ene kant en bergen aan de andere kant. Je kunt er iets drinken of traditioneel creools lunchen, dineren of high tea-en op de veranda. Reserveren voor de lunch gewenst, voor het diner verplicht, tel. 433 8477.

Euréka ligt op loopafstand van Moka, geopend 9-17 uur, zondag tot 15.30 uur. Rondleiingen zijn mogelijk. Wie geen tijd heeft om Euréka te bezoeken kan ook de fraaie website bekijken: www.maisoneureka.com. Daar is ook meer te lezen over de vier gastenverblijven op het terrein.

Château du Réduit

Nog zo’n mooi voorbeeld van koloniale bouwstijl is de 18e-eeuwse gouverneurswoning Château du Réduit, kortweg Le Réduit ge-noemd. Het ligt ten zuidwesten van Moka, op loopafstand van het Mahatma Gandhi Instituut. Bij de opening in 1748 was het nog een klein fort met een ophaalbrug waar vrouwen en kinderen van zeevaarders van de Franse Oost-Indische Compagnie zich terugtrokken als een invasie dreigde. Het ligt dan ook heel strategisch op een heuveltje tussen twee diep uitgesleten rivieren. De oprijlaan met kamferbomen is maar liefst 1 km lang.

Na een verwoestende cycloon werd het château herbouwd tot een statige villa van twee verdiepingen, in een mix van Victoriaanse en Franse stijlen. De Franse en Britse gouverneurs namen in Le Réduit belangrijke beslissingen terwijl hun vrouwen voorbereidingen voor het zoveelste bal troffen. Vanaf hier werden ook de uitnodigingen verstuurd met de vermaarde Mauritian Blue, postzegels met een drukfout. De allereerste telefoonverbinding van Mauritius liep tussen Le Réduit en het gouvernementshuis in Port Louis. Na de gouverneurs namen de Mauritiaanse presidenten hun intrek in de woning. 

Op het grote landgoed eromheen is een tuin aangelegd met fonteinen, decoratieve planten en een meertje en er is een botanische tuin. Bij uitkijkpunt Bout du Monde kijk je over een ravijn uit op Rose Hill. Le Réduit, of eigenlijk alleen de tuin, is slechts één dag per jaar geopend voor publiek, meestal op een zondag. Check de datum bij een van de toeristenbureaus. Je kunt Le Réduit per bus bereiken vanuit Port Louis of Rose Hill. Vanaf de halte bij de universiteit is het nog een paar honderd meter lopen.

Culturele centra

De British Council, Royal Road in Moka (tegenover de State Bank) organiseert behalve Engelse taalcursussen ook evenementen voor Engelssprekenden en er is een goede bibliotheek. Voor de promotie van de Franse cultuur zorgt in Moka het Centre Culturel Charles Baudelaire, 15/17 Rue Gordon. Ook hier is een bibliotheek. In het hierboven genoemde Mahatma Gandhi Instituut worden cursussen op het gebied van Indiase cultuur, taal en filosofie gegeven.

Het hoofd van de admiraal

Moka is een goed startpunt voor wandelingen door het Moka-gebergte met zijn merkwaardige contouren zoals die van de befaamde Pieter Both (823 m), de een na hoogste top van Mauritius. De berg werd genoemd naar een Hollandse admiraal, tevens gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. De beste man verdronk jammerlijk voor de kust van Mauritius tijdens een heftige storm.

Op de top van de berg, die menig dichter inspireerde, balanceert een grote steen die er vanuit de lucht als een hoofd uitziet. Volgens de legende (er zijn er meerdere) verlieten de Engelsen Mauritius omdat ze dachten dat de steen naar beneden zou komen rollen – een teken van het einde van de Britse macht. Vanaf het dorp Crève Coeur loop je naar de voet van de berg. Voor het beklimmen van de Pieter Both is enige ervaring en ook materiaal nodig.

Makkelijker is het om Le Pouce (812 m) te bedwingen, die als een opgestoken duim in het landschap omhoog steekt. Deze is tot een eindje onder de top te beklimmen vanuit de wijk St. Pierre. Borden wijzen de weg naar het beginpunt van het pad tussen de suikerrietvelden. Bovenop is het uitzicht rondom spectaculair.

10 prachtige bestemmingen in Moka en Mauritius