De plateausteden

Swipe

Vacoas en Phoenix

Op weg van Quatre Borne naar Vacoas passeer je Bonne Terre, een dorp dat zijn naam ontleent aan de tuinbouw. De inwoners verbouwen groente en fruit voor stadsmarkten in de omgeving. Vacoas en Phoenix zijn moslimsteden, en net als Beau Bassin en Rose Hill met elkaar vergroeid.

Phoenix is een industriële stad van bierbrouwers en glasblazers. In de woonwijk Vacoas waren tot de onafhankelijkheid Britse soldaten gestationeerd. Zij lieten bij vertrek een typisch Engelse club achter, de (Gymkhana Club met een golfbaan (oorspronkelijk een polobaan), een zwembad, gym, tennisbanen en een restaurant. Vacoas is ook het hoofdkwartier van de Special Mobile Force. De SMF vormt een paramilitaire eenheid die de veiligheid van Mauritius (dat geen leger heeft) bewaakt.

Glasfabriek

Hollywood heeft de ‘Walk of Fame’, Mauritius de ‘Hands of Fame’. De glasfabriek van Phoenix maakt handafdrukken van beroemdheden (onder andere Johan Cruyff) in glas. Eén exemplaar wordt tentoongesteld, een ander exemplaar wordt geveild waarbij de opbrengsten naar een goed doel gaan.

In de fabriek zelf zijn demonstraties van glasblazen te zien. Voel de hitte van de oven op je huid en zie hoe de glasblazers vakkundig en snel glazen in allerlei vormen fabriceren. Er wordt gebruikgemaakt van gerecycled glas, afkomstig uit hotels en restaurants. Kenmerkend zijn de ‘bubbels’ die in het glas zichtbaar blijven.

In de winkel bij de fabriek zijn mooie wijnglazen, vazen, lampenkappen en dodo’s van glas te koop, een origineel souvenir. Deze spullen zijn in kleine oplages ook te koop op het vliegveld, op de Craft Market in Caudan Waterfront in Port Louis en in een winkel bij de Super-U in Grand Baie. Glas-in-loodramen worden op bestelling gemaakt. Mauritius Glass Gallery, Point Fer, tel. 696 3360; www.helpinghandsmauritius.com.

Tamarind-watervallen

Deze waterval klatert over zeven terrassen in een diepe kloof. De terrassen zijn wat lastig te bereiken (voldoende tijd, stevige schoenen, enige voorzichtigheid en eventueel een gids zijn nodig) maar de beloning is groot. Na de afdaling langs de waterval wacht je in een van de terrassen heerlijk koel en helder zwemwater. De watervallen zijn ook te bekijken vanaf een uitkijkpunt een paar kilometer ten zuidwesten van Curepipe. Neem de bus of auto naar Henrietta en vraag daar de weg. 

10 prachtige bestemmingen in Vacoas en Phoenix en Mauritius