De Ruïnes van Copán

Swipe

De balspelplaats

Ten zuiden van de Gran Plaza ligt de Middenplaza waar je het archeologische terrein betreedt. Hieraan grenst het meest bekende en best bewaarde monument uit de tijd van 18 Konijn, de volledig gerestaureerde balspelplaats. Hoewel hij behoorlijke afmetingen heeft, bijna 30 m lang en 7 m breed, is hij kleiner dan die van Chichen Itzá in Yucatán (Mexico). De versieringen van de speelvloer en de schuin oplopende vlakken waar de bal tegenaan gespeeld werd, zijn bijzonder fraai. Op de vloer vond men afbeeldingen van balspelers in de typische balspelkleding met een grote rubberen bal. Een hiëroglifische tekst geeft aan dat dit gebouw uit 738 na Chr. stamt, terwijl er twee oudere versies onder liggen. Bovenop de hellende vlakken bevinden zich papegaaienkoppen waarvan de functie onbekend is. In 1985 startte men het Copán Mozaïek Project om de vele beeldhouwwerken met mozaïek te bestuderen en te behouden, waarbij tot nu toe 16 balspelplaats-vogels gereconstrueerd zijn. Papegaaien zijn het symbool van de zon in de onderwereld die de strijd moeten aangaan met de duisternis en de dood.

De belangrijkste religieuze betekenis van het balspel is het bestendigen van natuurlijke cycli van de zon, de maan en andere hemellichamen, waarbij het vooral gaat om de wisseling van de seizoenen en de vruchtbaarheid. Op de façade van de balspelplaats bevinden zich dan ook maïsmotieven en op het dak vegetatiekrullen. Tijdens het balspel bestrijdt de heerser of zijn vertegenwoordigers droogte, ziekte en dood die in de kostuums van de tegenstanders zichtbaar zijn. De overwinning garandeerde dat de zon weer op zou gaan en dat er op tijd en voldoende regen zou vallen. De verliezers werden aan de goden geofferd. De meeste informatie over het balspel is afkomstig uit de tijd van de Azteken toen er op grote schaal geofferd werd. Men vermoedt dat de Maya’s de uitvinders van het spel zijn geweest en dat het later meer noordelijk bekend geraakt is. Het is ook mogelijk dat het spel al bij de Olmeken is ontstaan.

In alle codices, die weliswaar altijd gebeurtenissen uit de laatste tijd van de precolumbiaanse volkeren beschrijven, wordt het balspel voorgesteld als een door priesters opgedragen heilige ceremonie. De van tufsteen gemaakte balspelplaats is mede vanwege zijn rijke versieringen een van de mooiste balspelplaatsen uit de klassieke Maya-tijd.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De balspelplaats en Guatemala