De Ruïnes van Copán

Swipe

Het museum

Het Museo Regional de Arqueología ( archeologisch museum) bevindt zich op een hoek aan de plaza van Copán Ruinas. Hier vind je een vrij complete selectie van voorwerpen die tijdens de opgravingen gevonden zijn. Omdat het museum niet groot genoeg is om alle objecten tentoon te stellen, wordt de expositie afgewisseld. Alle tentoongestelde voorwerpen zijn voorzien van een tekst in het Spaans en het Engels.

In de patio staat stèle 7, een van de oudste stèles, evenals stèle T, U en W. Er is keramiek te zien in de stijl van het aardewerk uit Teotihuacán evenals polychrome vazen met ceremoniële en dansscènes. Fraai zijn de beelden van menselijke figuren zoals de elegante maïsgod en ‘de melancholische vrouw’. De vleermuis was waarschijnlijk het embleem van de koningshuizen van Copán; hij is regelmatig afgebeeld. In het museum staat een beeld van een mannelijke vleermuis en er hangt een sculptuur van een menselijke vleermuis uit tempel 22. Verder hangt aan een van de muren een paneel met hiërogliefen uit tempel 11.

In de offerkamers en graven zijn diverse sieraden van schelp, been en jade gevonden. Jade werd eveneens gebruikt om tandholtes te vullen. Twee kleine delen van een gouden figuurtje werden in het fundament van stèle H gevonden en ze zijn waarschijnlijk afkomstig uit Panama of Peru. Andere metalen voorwerpen uit de klassieke periode zijn er nooit gevonden. Vele andere voorwerpen zoals ceremoniële messen van obsidiaan zijn de moeite van het bezichtigen waard. Verder zijn er nog het graf van een schrijver en de gebeeldhouwde bank van een huis in Las Sepulturas te zien.

Het museum is elke dag geopend, behalve zondag, van 8.00 tot16.00 uur; de entree bedraagt $2.

10 prachtige bestemmingen in Het museum en Guatemala