De Samariakloof en Chania

Swipe

Kreta

De stad Chania en het gelijknamige departement vormt het meest westelijke deel van Kreta. Hier staan de imposante Lefka Ori, oftewel de Witte Bergen waarin ook de beroemde Samariakloof zich bevindt. Deze diepste kloof van Europa die op sommige plekken slechts 2,5 m. breed is, kan van 1 mei tot 31 oktober belopen worden. De wandeltocht over 18 km duurt ongeveer 6 uur. Vanuit alle toeristische plekken op Kreta is deze excursie te regelen. Als u wat verder weg zit, kunt u er beter twee dagen voor uit trekken. U wordt in alle vroegte per bus naartoe gebracht. U kunt de wandeling door de Samariakloof ook zonder begeleiding maken. Het pad is van duidelijke wegwijzers voorzien. Let wel dat de temperatuur in de nauwe kloof in de zomermaanden aardig op kan lopen. Het is dus verstandig om erg vroeg in de ochtend aan de wandel te gaan zodat u voor de ergste hitte door de kloof heen bent. Goede wandelschoenen zijn een must, want het pad is erg rotsachtig.

De Samariakloof

De Samariakloof in Kreta is uitgeroepen tot nationaal park en de flora en fauna zijn beschermd. Het plukken van bloemen of het meenemen van stenen is ten strengste verboden. Hier leeft nog de wilde geit, de KriKri, het symbool van Kreta. De kans dat u hem tegenkomt, is klein want deze beestjes zijn erg mensenschuw. Halverwege de tocht ligt het oude dorp Samaria. Het is sinds 1962 verlaten. Toen werd de kloof beschermd natuurgebied en moesten de inwoners weg. Het dorp is te bezichtigen. De tocht eindigt aan de zuidkust bij Agia Roumeli, aan de Libische Zee. Van hieruit gaan bussen terug naar uw bestemming of u kunt de boot nemen naar Chora Sfakion en van daar de bus terug naar Chania nemen. Ongeveer 12 km van dit havenstadje ligt het fort van Frangokastelli. Het werd in de Venetiaanse tijd gebouwd als bolwerk tegen de piraten.

Foto Onze Kreta expert
Onze Kreta expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Hotel Dedalos

Hotel Dedalos is een heerlijk adres voor een fijne vakantie op Kreta. Het hotel heeft een moderne inrichting met een authentieke Griekse...

v.a. 404.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kreta