De staat Bahia

Swipe

Dagtochten Bahia landinwaarts vanuit Salvador

Santa Amaro, op 81 km van Salvador en 40 km van Cachoeira, heeft een stadscentrum met pleinen dat zo als decor voor een film kan dienen. De Praça da Purificação met de gelijknamige kerk is een goed uitgangspunt voor een wandeling door dit Bahia uit de 17e eeuw. Cachoeira, op 116 km van Salvador-centrum aan de monding van de Rio Paraguaçu, was vroeger een rijke havenplaats. Nu is het een historisch stadje waar de rijkdom goed bewaard is gebleven in barokke kerken, patriciërshuizen en overheidsgebouwen. Rond dit stadje werd suiker en tabak geteeld op de vruchtbare gronden en werden later ook diamanten gevonden. De kerk da Ajuda is de oudste kerk (16e eeuw) en nu museum.

De kerk da Ordem Terceira do Carmo (1702) op de Praça da Aclamaçao is eveneens de moeite van een bezoek meer dan waard. Het bijbehorende karmelietenconvent is nu hotel. De Casa da Câmera e Cadeia uit 1698-1712 is de eerste bestuurszetel geweest. São Felix is de tweelingstad van Cachoeira net over de brug over de Rio Paraguaçu. Deze brug is een 356 meter lang monument uit 1885, vernoemd naar de keizer, die de brug opende (Ponte Dom Pedro II).

Bahiaturo heeft een wandelroute uitgezet, aangegeven met blauwwitte borden, die ook over de brug voert. Daar is het São Felix Cultureel Centrum (Casa da Cultura Américo Simas), ondergebracht in een 19e-eeuwse gerestaureerde sigarenfabriek. Wekelijks hoogtepunt is de zondagse Samba-de-roda show. De inwoners van São Felix dansen dan vol overgave en begeleiden elkaar met handgeklap. Verder wordt in juni uitbundig het feest gevierd van St.-Joannes van Cachoeira.

In Cachoeira/São Felix wijst men u graag op de van hieruit geleverde bijdrage aan de revolutie en het ontstaan van een zelfstandig Brazilië, waarbij ene Maria Guitéria zich onderscheidde. Een andere vrouw van faam was Ana Nery, de Florence Nightingale van Brazilië, die in de oorlog met Paraquay voorbeeldig werk deed. De stad is in zijn geheel op de monumentenlijst gezet van de SPAHN (Secretaria do Patrimônia Artístoco e Histórica Nacional).

10 prachtige bestemmingen in Dagtochten Bahia landinwaarts vanuit Salvador en Brazilië