De staat Bahia

Swipe

De benedenstad

De belangrijkste lift naar de benedenstad is de Lacerda Elevador die men vindt door vanaf de Praça de Sé via de Rua da Misericórdia rechtsaf te gaan. Men passeert dan de Misericórdia-kerk en een restaurantterras in twee etages waar men een mooi uitzicht over de baai heeft. Elke avond is er goede muziek waarbij men kan dansen op een verlichte dansvloer. De 16e-eeuwse Santa Casa Misericórdia was oorspronkelijk kerk en ziekenhuis. Deze kerk is op werkdagen alleen ’s?middags open en soms ook ’savonds. In het weekeinde is de kerk alleen ’s?morgens open van 7.00 uur tot 8.30/9.30 uur.

Op de Praça Municipal is in het Casa de Câmera e Cadeia het gemeentebestuur gevestigd. Op dit plein is het overdag gezelliger dan ’savonds. De uit 1930 daterende lift brengt u snel naar de benedenstad. Overigens, wie met streekbussen naar het centrum komt, stapt uit beneden bij Mercado Modelo en moet met deze lift naar boven om de hiervoor beschreven plaatsen te bereiken.

Mercado Modelo mag niet overgeslagen worden. Het is een voormalig douanekantoor van twee etages waarin nu allerlei winkeltjes zijn gevestigd met lederwaren, hangmatten, sieraden, souvenirs etc. Het is er altijd gezellig druk en de winkeliers doen hun uiterste best iets te verkopen. Zijn er taalproblemen en helpt de gebarentaal niet dan halen ze er wel een collega bij.

Onder het gebouw bevindt zich een oude, gerestaureerde wateropslagplaats, de Fonte de Mario Cravo.

Op de tweede etage zijn twee terrassen met een hinderlijk touw tussen de stoelen door. Dat is de afscheiding want elk terras heeft zijn eigen exploitant. Bij helder weer kan men het eiland São Marcelo zien dat nu een militaire versterking is en nog eens door Piet Hein veroverd werd in1624. Vanaf het Mercado Modelo links – de bovenstad aan uw linkerkant – is men vlak bij de kerk Nossa Senhora da Conceiçao da Praia. Hier bidt Salvador tot Maria, de patrones van de stad en het strand. De kerk, opgetrokken van in Portugal tussen 1739 en 1765 vervaardigde bouwelementen, is overdag open van 7.00-11.00 uur en van 15.00-17.00 uur, uitgezonderd de zondagmiddagen. Het Mariabeeld is de moeite waard, evenals de plafondschilderin-gen. De barokke versieringen verraden een Chinese invloed. Wie rond 8 december in Salvador is, mag niet mankeren op het patronaatsfeest en de bijbehorende processie.

10 prachtige bestemmingen in De benedenstad en Brazilië