De staat Bahia

Swipe

De wijken Bonfim, Monte Serrat, Boa Viagem, Ribeira

Op 10 km vanaf het Mercado Modelo ligt de wijk Bonfim met de beroemde kerk van Nossa Senhora de Bonfim met het daarbij behorende museum der wonderen. Onderweg daar naartoe passeert u het museum voor moderne kunst. Dit museum is gevestigd in een patriciërshuis en de bijbehorende slavenverblijven (Solar du Unhào). Andere musea in de benedenstad zijn Arte Sacra, Arte de Bahia en Carlos Costa Pinto. Deze verzamelde porselein, zilveren en gouden voorwerpen en ivoor, meubelen en schilderijen.

Op weg naar Bonfim ziet u stukken van een oud en vergaan Salvador, ook als u met de lijnbus vanaf het Mercado Modelo gaat. Desgewenst kan men op de heen- of terugreis uitstappen bij de São Joachimmarkt, een grote markt in de openlucht met groente, fruit, vlees, vis, etc.

De kerk van Nossa Senhora de Bonfim, gebouwd in de koloniale glorietijd (1754), is het Mekka voor de Brazilianen en tevens hét ontmoetingspunt voor de geïntegreerde Afrikaanschristelijke godsdienstige feesten. Binnen en rondom de kerk vormen de te onderscheiden candomblé-rituelen en attributen één geheel met de ceremoniën en beeltenissen van katholieke oorsprong. Gezamenlijk wordt gebeden om verlening van gunsten en dank uitgesproken voor oplossingen van problemen en het brengen van wonderbaarlijke genezingen. In de kerk getuigen brieven, foto’s en plastieken ledematen van de reddingen en wonderbaarlijke genezingen die hier plaatsvonden. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 6.30-12.30 uur en 14.00-18.00 uur. Men behoeft beslist niet met lege handen weg te gaan want men krijgt een lintje om de pols geknoopt waarop staat ‘Lembrança do Senhor do Bonfim da Bahia’ (Aandenken aan de Heer van Bonfim van Bahia), waarbij men een wens mag uitspreken.

Voordat het lintje aan uw pols gesleten is – daarvoor staat drie maanden – zal de wens vervuld zijn (het moet natuurlijk wel een voor u of uw medemens goede wens geweest zijn). Hoogtepunt van het jaar is het feest van Bonfim met een grootse optocht vanuit Salvadors centrum naar Bonfim, die gehouden wordt op de donderdag van de week waarin 11 januari valt. De kardinaal met zijn priesterlijk gevolg vormen een eenheid met de candomblé-heiligen terwijl alle processiegangers laten zien en horen wat Bahia-cultuur is. Prachtige witte kledij, sieraden, religieuze attributen, muziek, dans, feest, drie dagen feest onder-steund door trios eléctricos, om de band met hedendaagse cultuur te ondersteunen. Voor ambtenaren, belast met het opsporen van overtreders van de decibellennorm is hier werk te doen. Helaas vieren de Braziliaanse ambtenaren zelf ook allemaal feest.

Op de Monte Serrat, de heuvel grenzend aan Bonfim, staat bij de Ponta de Humaitá een kerkje uit 1592, dat momenteel gerestaureerd wordt. Een plakkaat aangebracht bij het fort Monte Serrat vermeldt, dat hier op 17 juli 1624 Johan van Dort het leven liet (deze Van Dort was de opperbevelhebber van de Nederlanders in Salvador).

 Weer richting centrum komt men in Boa Viagem, waar op 1 januari het feest en de processie van O.L. Vrouw der Zeevarenden begint bij de kerk Boa Viagem. Langs Monte Serrat en Boa Viagem is een goed strand, het Praia de Monte Serrat. Aan de andere punt van het schiereiland ligt Ribeira, 2 km van Bonfim, waar men naartoe kan wandelen via de Rua Benjamin Constant linksaf over de Av. Pedro Alvares Cabral en de Av. Beira Mar langs het strand tot de kerk da Penha de França uit 1759, een kerk met fraaie architectuur. Open van 12.00-18.00 uur.

Het Largo da Ribeira, de Praça P. Francisco Dórea, het aartsbisschoppelijk paleis, de haven en de strandrestaurants belonen de inspanning. Op 15 januari is hier de prelude op het carnaval, de Grito de Carnaval. Het klooster van São Bente is een benedictijnenklooster met een ‘Hollandse poort’, zo genoemd omdat de Hollanders in 1624 door deze poort dit bolwerk binnentrokken. Dichtbij ligt de Dique de Tororo (dique betekent dijk en in dit geval gaat het om een door de Hollanders opgeworpen verdedigingslinie). Vanaf elk van deze plaatsen kunt u de bus nemen naar Salvador-centrum en naar de Terminal da França bij Mercado Modelo.

10 prachtige bestemmingen in De wijken Bonfim, Monte Serrat, Boa Viagem, Ribeira en Brazilië