De staat Bahia

Swipe

Itaparica

Vanaf Terminal de São Joaquim vertrekt op elk uur tussen 6.00-22.00 uur een veerpont naar het al eerdergenoemde eiland Itaparica. Dit is een van de 38 eilanden in de baai van  Allerheiligen. De overtocht duurt 40 minuten en men is dan 13 km van Salvador af. Het eiland is nu ook door een brug met het vasteland verbonden, maar vanuit Salvador duurt de rit om de Baia de Todos os Santos heen niet minder dan drie uur (BR 324 richting Cachoeira, vandaar naar Santo Antônio de Jesus en Nazaré en de BA 001).

Behalve de veerpont is er nog een andere mogelijkheid om naar het eiland te varen, namelijk door in te gaan op de uitnodiging van een van de booteigenaren die bij Mercado Modelo passagiers werven. Men is er dan sneller, maar als men niet goed afdingt op de prijs kost de overtocht wel heel wat meer dan met de pont. Het eiland dat 239 km² groot is heeft vele mooie palmstranden. De 25.000 inwoners wonen in het stadje met dezelfde naam als het eiland of in Mar Grande.

Itaparica is gesticht door onze Hollandse voorvaderen en er zijn nog enkele historische huizen en kerken te bezichtigen op de Praça Tenente Botas en in de Rua Luiz Gama (Igreja São Lorenço,1610). Voor bezoekers, die vooral geïnteresseerd zijn in stranden is Mar Grande boeiender. Cacha, Pregos en Tairu zijn de bekendste plaatselijke stranden. Aanbevolen wordt om wel een nachtje over te blijven. Sommige boottochten maken een stop bij Ilha dos Frades. In het algemeen zijn de boottochten qua tijdsduur zo gepland dat men tegen de avond een verlicht Salvador terugziet.

Tinharé

Tinharé met de ‘hoofdstad’ Morro de São Paulo is een authentiek visserseiland, waar geen auto’s rijden en waar u een aantal dagen van groene ongerepte rust kunt genieten. De 2000 inwoners hebben een aangenaam levenstempo en op en bij de stranden is van alles te doen en te zien. Praia Segunda is te prefereren boven Praia Primeira. Bij de vuurtoren kunt u dolfijnen spotten en in het derde en vierde strand kunt u vissen in koraalaquaria observeren. Praia Garapuá is een paradijs voor snorkelaars.

Wilt u helemaal tot uzelf komen dan zijn er nog rustiger eilanden (Boipeba en Cairu). Er zijn op deze eilandjes pousada’s om te overnachten. Informatie over vertrektijden per snelboot kunt u krijgen bij Terminal Turístico Maritimo, en bij het Mercado Modelo.

10 prachtige bestemmingen in Itaparica en Brazilië