De staat Bahia

Swipe

Mountainbiken

Vanuit Lençois kan men ook – begeleid – mountainbiken. De bergtocht gaat door de Chapada Diamantina en doet onderweg prachtige dorpjes aan. Karakteristiek zijn de tafelbergen met de holen, waarin diamantzoekers in de 19e eeuw woonden. Maar het afwisselende uitzicht en de ongerepte natuur (bromelia’s, orchideeën), op sportieve wijze bereikt langs natuurlijke bergpaden, zijn de eerste doelstellingen voor deze tocht. Hoewel de zelfgemaakte vruchtensappen en het Braziliaanse bier op de terrasjes een hemelse -beloning zijn als een tussendoel bereikt is. De ons bekende tocht duurt met gids vijf dagen. Programma per dag – afhankelijk van zwaarte – 30 tot 60 km per dag. Overnachtingen in pousada’s –- -eenvoudige hotelletjes.

Rony O. Aleixo verhuurt fietsen en regelt bekwame gidsen. Hij woont in Lençois en spreekt goed Engels, tel 0055-753-341-700. In Lençóis kan men getroffen worden door een bepaald soort muziek die veel lijkt op de Amerikaanse country-music. Deze ‘musica serteneja’ is populair geworden in heel Brazilië en heeft de internationale hitparade al bereikt. De candomblé heeft een eigen versie daarop ontwikkeld, de ‘jarê’.

  Lençóis heeft een vliegveld en er is een autobushalte op de lijn Salvador-Brasília. Er zijn restaurants en overnachtingsmogelijkheden in alle prijsklassen en aan de Avenido Senhor dos Passos is een toeristeninformatiepunt; tel 075- 334-1327. Verder het land in, via de BR 242, komt men bij Ibotirama aan de Rio São Francisco, op 667 km van Salvador, aan de grens van Bahia. Deze rivier heeft alles te bieden aan sportvissers en fotografen. Kano’s en grotere boten zijn te huur en dagtrips kunnen worden gemaakt naar Gada Bravo, Ilha Grande en de dam bij het stuwmeer Sobrandinho, een van de grootste kunstmatige meren ter wereld.

Aan de andere kant van het meer ligt Juazeiro, waar Franciscaner monniken in 1706 een missiepost vestigden, de aldaar aanwezige Indianen bekeerden en de rivier zijn huidige naam gaven. Het Museu Regional do São Francisco aan de Praça da Imaculada Conceiçao is meer dan een regionaal museum. Het biedt een breed overzicht van wat zich in deze regio, ver verwijderd van de koloniale kust, heeft afgespeeld. Het museum is open van dinsdag tot zaterdag van 8.30-17.30 uur.

Ook vanuit Juazeiro kunnen dagtochten de rivier op gemaakt worden. De boten waarmee dat gebeurt hebben de voor deze streek zo karakteristieke carranca, de houten drakenkop, waarmee de duivel op afstand wordt gehouden. Juazeiro is te bereiken per autobus, per vliegtuig en voor wie niet op een paar dagen hoeft te kijken, ook via de rivier. Aan de overkant van de rivier, de Rio São Franscisco ligt Petrolina -(Pernambuco).

De kortste weg naar Salvador – 511 km – is via de BR 407. Vanuit Juazeiro is het 106 km naar de Gruta do Convento in de vallei van de Rio Salitre, een mooie zijrivier van de Rio São Francisco. Deze grot is 5,6 km diep en bevat twee meren met mineraalhoudend water. Vanuit het nabije Abreus worden rondleidingen verzorgd. De liefhebber van grotten kan echter helemaal zijn hart ophalen in de Caverna do Padre. Deze grotten zijn 15 km diep en liggen bij Santana, 200 km zuidwestelijk van Ibotirama aan de Rio São Francisco. Op 131 km van Juazeiro naar het zuiden toe ligt Senhor do Bonfim voor wie onderweg een overnachtingplaats zoekt. Hier is evenals in Juazeiro een vliegveld en een autobusstation.

Aan de noordelijke grens van Bahia ligt tussen de Rio São Francisco en de watervallen de stad Paulo Afonso, vernoemd naar de priester Paulo de Viveiros Afonso die in 1725 hier bij de watervallen een missiepost stichtte die uitgroeide tot een dorp. Nu wonen er 72.600 mensen. In 1913 werd hier de eerste waterkrachtcentrale van Brazilië in werking gesteld. In 1955 verrees een tweede, een gemoderniseerde versie van de eerste. Beide centrales kunnen bezichtigd worden. De stad Paulo Afonso, te bereiken zowel per vliegtuig, per autobus als over de rivier, heeft vanwege de waterrijke omgeving en de hoge zomertemperatuur (35 °C) een tropisch karakter. De watersport kan er op vele manieren beoefend worden.

10 prachtige bestemmingen in Mountainbiken en Brazilië