De staat Bahia

Swipe

Valença

Het vier eeuwen oude stadje Valença ligt 272 km van Salvador, net nog aan de Baia do Todos os Santos en de Atlantische Oceaan, met op geringe afstand het eiland Morro de São Paulo. Valença zelf is een Braziliaans Venetië, gebouwd op 16 eilanden. Het heeft een van de mooiste stranden van Bahia (Guaibim) en is verder een centrum voor de verwerking van landbouwproducten. Vanuit de prachtige oude haven kunnen dagtrips gemaakt worden naar Morra de São Paulo en Ilha de Tinharé.

Vanuit Salvador naar het zuiden

Bij de havenplaats Ilhéus werd de Hollandse vloot weggejaagd en uit dankbaarheid bouwden de Portugezen de Vitória-kerk. Maar ook de São Jorge-kerk uit 1556 houdt de herinnering daaraan levend.

Ilhéus is de cacaohoofdstad van Bahia, plaats van handeling in het boek van Jorge Amado’s Cacaoplantage. In oktober wordt hier het Festa do Cacao gevierd. Het hele stadscentrum is, om de toeristen te gerieven in de sfeer van de roman gebracht. Het woonhuis van de familie heet nu Casa de Cultura Jorge Amado; ook zijn stamkroeg, bar Vesúvio, is duidelijk belicht. Hier speelde de romance, beschreven in de roman Gabriela. U kunt ook Fazenda Lagoa Pequena bezoeken. U krijgt daar een goede indruk van de levensstijl van de cacaobaronnen en van de slaven.

Aanbevolen stranden Batuba en Cain Água (Olivença), eveneens aanbevolen de Lagoa Encatada, deze ligt midden in het tropisch regenwoud. In Ilhéus zijn ook nog drie monumentale kerken te bezichtigen; de pompeuze kathedraal, de neogotische Nosa Senhora da Piedade, maar vooral de Igreja de São Jorge uit 1556 aan de Praça Rui Barbosa is een antiek juweeltje. De stad ligt aan de BR 101 op 462 km van Salvador en heeft een aantal prachtige stranden met veel hotels, een camping (STAC, Cururupe, 10 km van het centrum) en een vliegveld met verbindingen naar Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador en Belo Horizonte. Bovendien is het een belangrijke overstapplaats voor de busdiensten naar alle hoofdsteden van aangrenzende staten. Er wonen nu ongeveer 250.000 inwoners.

Bij Porto Seguro is de ontdekking van Brazilië begonnen. De 5000 inwoners in de onder bescherming gestelde oude stad leven allemaal van het toerisme, want Cabral koos 22 april 1500 een mooie kustlijn uit. De bestuurders hebben met beleid de historie bewaard en een keur aan hotels, bars en restaurants opdracht gegeven alle gasten goed te verzorgen.

 Voor jongeren uit de zuidelijke helft van Brazilië is Porto Seguro het vakantieparadijs, vanwege de uitbundige uitgaansmogelijkheden. Velen komen naar deze historische plek en combineren dat bezoek met strandvertier, want vlak bij de stad liggen zeven prachtige stranden. In het kleine centrum staat een tiental monumenten uit de 16e eeuw, bijv. de Igreja da Misericórdia uit 1526 en het Museu de Porto Seguro, waar de geschiedenis van deze stad modern in beeld wordt gebracht, met vaak oud beeldmateriaal. Bij Porto Seguro ligt een vliegveld voor snelle verbindingen naar onder meer Rio de Janeiro, Salvador en Belo Horizonte en vanaf het autobusstation rijden lijnbussen naar São Paulo, Vitória, Rio de Janeiro en Salvador. Rond het stadje liggen vier campings. De afstand naar Salvador is 730 km en naar Vitória 613 km.

De sertão in

 Na de verkenning van Bahia vanuit Salvador langs de kust van de Atlantische Oceaan wordt nu gekeken naar het binnenland, de sertão, het vaak zo droge gebied. Salvador wordt daarom nu verlaten via de BR 324 in de richting van Feira de Santana door wat wel genoemd wordt de Recôncava da Bahia, oftewel de regio Salvador, een landbouwstreek met cacaobonen, suikerriet en tabak als de belangrijkste cultures.

 Camaçari is het centrum van de petrochemische industrie als een teken van het moderne Brazilië. Bij Lençóis, op 425 km van Salvador, is men in het midden van Bahia. Geen cacao meer, maar onontgonnen gebieden waar de cactus heerst. De stad is een historisch monument uit de 19e eeuw. Eens was hier rijkdom omdat er diamanten gevonden werden. Gelukkige garimpeiros en snelle handelaren bouwden luxehuizen en stuurden hun kinderen naar kostscholen in Frankrijk. Vrouwen kleedden zich volgens de laatste Parijse mode en Frankrijk vestigde in Lençóis (letterlijk: tenten van zakdoeken) een consulaat, dat nu een attractie is voor de 7000 inwoners. Er zijn enkele hotels en campings voor wie langer wil blijven.

 De rijkdom vanuit de diamanten duurde van 1844-1870. Daarna ging het bergafwaarts, ook al omdat de vinders door hun toegenomen, astronomische rijkdom niet helderder gingen denken. Bij Andaraí aan de BR 052 is de voormalige goudzoekerskolonie Xique-Xiqueu een bezoek waard. De bewoners kunnen nog vol overgave sterke verhalen vertellen van en over de goudzoekers. Hoewel de huizen vervallen zijn is er een goed hotel.

Informatie: http://www.guialencois.com.br

Op 7 km lopen vanaf Lençóis ligt het Parque Nacional da Chapada Diamentina. Dit is een onvoorstelbaar groot park, dat bijna een derde van de grondoppervlakte van Bahia beslaat. Met hulp van een gids kan men er zeker van zijn in dit bergachtige natuurgebied, waar enkele bronnen voor een rijke vegetatie zorgen, verschillende orchideeën te vinden zijn. De Glass-waterval (340 meter waterval) is alleen te voet te bereiken, net zoals de Lapão-grotten (4 km van Lençóis). Men kan een tocht afspreken voor een hele dag, of een halve dag. Wie alleen de grotten ingaat, verblijft er mogelijk de rest van zijn leven. In deze grotten ligt het gekleurde zand, dat in flessen kunstige figuraties oplevert. Een nog langere wandeling brengt u in de Pai -Inácio-bergen (1170 meter). De liefhebber van exotische planten keert voldaan terug, ook al vanwege het prachtige panorama, dat zich aandient zodra de top bereikt is; na een klein uurtje.

10 prachtige bestemmingen in Valença en Brazilië