De steden van het Spaanse Centrale Hoogland

Swipe

De steden van het Spaanse Centrale Hoogland

Highlights

De muren van Ávila

Deze voormalige residentie van het Spaanse hof heeft nog maar weinig van zijn koninklijke allure verloren. Ávila is een prachtige in oude glorie herrezen stad. Wel is er hier en daar erg nadrukkelijk gegrepen naar het architectonische wapen van 'middeleeuwse nieuwbouw’. Ondanks dat staat het ommuurde centrum sinds 1985 net als de Chinese Muur op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In Cáceres geurt het naar zeep en bloemen

In de oude binnenstad van Cáceres dwaal je door schaars verlichte en met keien geplaveide straten. Schijnbaar doodlopende steegjes zijn via nog nauwere gangetjes verbonden met verborgen patio’s. Daar geurt het naar zeep en bloemen.

Ciudad Real, uitvalsbasis voor het Nationaal Park Tablas de Daimiel

Dit is waarlijk een ‘koninklijk’ reisdoel! Uit het veel geroemde zuidelijke deel van het Spaanse Hoogland komen niet alleen uitstekende wijnen. Bij het dorp Daimiel, even buiten Ciudad Real, ligt het Nationaal Park Tablas de Daimiel. Dit is het thuisland van vele tientallen zeldzame vogelsoorten. Smalle houten steigers laten je over het water van de wetlands ‘lopen’.

De hangende huizen van Cuenca

Cuenca is een van de merkwaardigste steden van het Spaanse Hoogland. De antieke bovenstad is op een hoog gelegen bergplateau gebouwd, waarbij een deel van de huizen bijna letterlijk op de rand van het ravijn staan. Hun balkons hangen boven een akelig diep dal waarin de Río Huécar en de Río Júncar samenvloeien. En dat is ook gelijk waar Cuenca zijn bekendheid aan ontleent: 'hangende huizen'.

De mooiste stad van Spanje: Salamanca

Voor velen de mooiste stad van Spanje en voor architectuurfanaten en cultuurfreaks een waar paradijs. De prachtige Plaza Mayor en de samengevoegde Oude en Nieuwe kathedraal vormen het hoogtepunt De kapellen maken de meeste indruk, zeker als je de kathedraal op een rustig uur bezoekt. De mystieke sfeer wordt dan versterkt door de tastbare stilte.

Het schilderachtige Toledo

Vanuit welke Spaanse windstreek je Toledo ook nadert, altijd steekt het middeleeuws silhouet van torens en koepels scherp af tegen de staalblauwe lucht. Het verraadt dat u op weg bent naar een stad met een politiek machtig verleden. Het intellectuele en culturele klimaat deed Cervantes de stad betitelen als 'het licht der kunsten'. Onder de vele schilders die naar Toledo trokken bevond zich El Greco. Het schilderachtige middeleeuwse centrum herinnert aan die bloeitijd.

De steden van het Spaanse Centrale Hoogland

10 prachtige bestemmingen in De steden van het Spaanse Centrale Hoogland en Spanje