De steden van het Spaanse Centrale Hoogland

Swipe

Albacete

De provinciehoofdstad Albacete telt ruim 165 duizend inwoners. Het is de grootste stad van het nagenoeg uitgestorven zuidelijke deel van het Spaanse Hoogland. Na het droogleggen van de moerassen langs de Río Júcar en het gereed komen in 1805 van het Doña María Cristina-kanaal, is Albacete het centrum geworden van een klein maar productief land- en tuinbouwgebied. Hier wordt onder andere het dure saffraan verbouwd, een specerij gewonnen uit een speciaal gekweekte krokussoort.

De stad heeft ook een reputatie op het gebied van fabricage van messen, zwaarden en dolken met ingelegde gevesten. Eenmaal belandt in een van de talloze souvenirwinkeltjes zijn ze vrijwel altijd aan de prijzige kant en soms zelfs ‘Made in China’.

Onder de naam Al Basit (‘Arabische vlakte’) is de stad in de 13e eeuw lange tijd grensplaats geweest tussen Moors en christelijke gebied. Daardoor is er vaak langdurig om gevochten. De stad speelde ook een belangrijke rol tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) toen het als hoofdkwartier fungeerde voor de Internationale Brigade. De verwoestingen in die tijd zijn enorm geweest. De nieuwbouw die ervoor in de plaats is gekomen heeft de stad wat sfeer betreft geen goed gedaan.

Albacete heeft een hooggelegen oude binnenstad. Deze Alto de Villa bestaat uit smalle straten en stegen met dicht opeengepakte huizen. In de daartussen weggestopte winkeltjes worden spullen verkocht die twintig jaar geleden modern waren. Dit deel van de stad dateert hoofdzakelijk uit de 18e eeuw en heeft een eigen charme. Tussen de oude stad en de lager gelegen moderne wijken strekt zich een 19e-eeuws stadsdeel uit.

Wat je ook verzint, Albacete is als reisbestemming moeilijk interessant te noemen. Tenzij je de stad als uitvalsbasis neemt om het omringende bergland te verkennen. Bijvoorbeeld door de trein te pakken voor een retourtje naar Almansa dat met zijn imposante kasteel in een prachtig landschap ligt.

Bezienswaardigheden

Hoewel ettelijke keren herbouwd – voor het laatst in 1940 - is de in de 16e eeuw door Diëgo de Siloé ontworpen San Juan Bautista-kathedraal (Catedral de San Juan Bautista) de moeite waard om te gaan bekijken. De goed geslaagde symbiose tussen gotiek en Renaissance die zich hier manifesteert, is op zichzelf al interessant.

De stad beschikt over een uitstekende archeologische collectie die in het Archeologisch Museum (Museo Arqueológico) te bezichtigen is; het museum maakt deel uit van het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) dat in het stadspark Abelardo Sanchez ligt. U vindt er o.a. prehistorische voorwerpen afkomstig uit de grotten van Alpera, een dorpje ten noordwesten van Almansa. De meeste gebruiksvoorwerpen die in het museum zijn tentoongesteld, zijn afkomstig uit dit berggebied. Daar zijn op tal van plaatsen nog vage sporen te zien van zowel Iberische als Romeinse nederzettingen.

Evenementen

De jaarlijkse stadsfeesten worden van 7 tot 17 september gehouden en zijn opgedragen aan de Virgen de los Llanos.

De steden van het Spaanse Centrale Hoogland

10 prachtige bestemmingen in Albacete en Spanje