De Thracische Laagvlakte

Swipe

De Thracische Laagvlakte

De Thracische Laagvlakte behoort tot de vruchtbaarste gebieden van Bulgarije, enkel geëvenaard door de Donau Laagvlakte. Op de Thracische Laagvlakte zijn de mogelijkheden groter, dankzij de zuidelijker en meer beschutte ligging. Behalve vrijwel alle graansoorten gedijen in dit gebied ook (natte) rijst, katoen en tabak. Men teelt er op industriële basis lavendel, maar, met hulp van onder andere uit Nederland, worden serieuze pogingen ondernomen om een snijbloemenindustrie van (of uit) de grond te krijgen. In feite kunt u het niet bedenken of het is wel te verbouwen in dit gebied. Helaas, net als op andere landbouwgronden, er zijn te weinig mensen om het werk te doen. Opvolgers ontbreken of trekken naar de stad om daar op een eenvoudiger manier aan de kost te komen.

U zult dus op veel plaatsen golvende korenvelden aantreffen met daartussen ineens een gebied waar onkruid, wilde papavers en salvia’s groeien. In het voorjaar een adembenemend gezicht, maar dat was niet de bedoeling. Het Bulgaarse parlement heeft nu een wet aangenomen waarin wordt bepaald dat akkers waarop in drie opeenvolgende jaren geen landbouwproductie plaatsvindt kunnen worden verkocht of geschonken aan personen die dat specifieke stuk land in productie nemen. U zult ook geconfronteerd worden met grote kassen waarin komkommers, tomaten en paprika’s geteeld worden. Nu groeien die in Bulgarije ook wel op de koude grond, maar op deze manier hoopt men meer evenwicht te bewerkstelligen tussen de tijdstippen waarop producten naar de markt gaan en zo een groter deel van het jaar profijt van de vruchtbare grond te kunnen hebben.

Het gebied wordt niet voor niets de Thracische Laagvlakte genoemd. Voor de Thraciërs vormde het een van de belangrijkste woongebieden in Bulgarije. U zult dan ook op veel plaatsen de typische grafheuvels zien. Een groot aantal ervan is reeds door archeologen onderzocht waarbij men tot de ontdekking kwam dat veel graven leeggeroofd waren. Het is bekend dat de Thraciërs met veel ritueel begraven werden. Behalve hun jongste (of meest attractieve) vrouw, werden ook hun paarden en eventuele wapens met hen in het graf gelegd en om te voorkomen dat het hun op weg naar het hiernamaals aan iets zou ontbreken werden gouden munten en kostbare gouden voorwerpen meegegeven. Mede als gevolg hiervan zijn grafschenners in Bulgarije nog steeds actief.

De Thracische Laagvlakte

10 prachtige bestemmingen in De Thracische Laagvlakte en Bulgarije