De Thracische Laagvlakte

Swipe

Haskovo

De meeste mensen die Haskovo aandoen gebruiken de stad als overnachtingsplaats op weg naar Turkije en Haskovo ontvangt dan ook nauwelijks toeristen die voor de stad komen. Haskovo is door de Turken als Haskoy gesticht in 1395 en als u nu de gerestaureerde moskee bekijkt dan kunt u zich nauwelijks voorstellen dat dit de eerste moskee was die op het Balkan schiereiland werd gebouwd. Het was zo ongeveer het eerste dat de Turken deden nadat ze dit gebied hadden veroverd. Hij wordt dan ook ‘oude moskee’ (Eski dzhamiya) genoemd. In tegenstelling tot veel andere moskeeën die werden gesloten of vernield nadat de Turken waren vertrokken, bruist deze moskee van de activiteiten, maar dat heeft ook met de samenstelling van de bevolking in Haskovo te maken. Bezoekers zijn er zeer welkom.

Tabaksteelt in Haskovo

De Turken introduceerden in het gebied rond Haskovo de tabaksteelt en dit is nog steeds een belangrijk artikel, zij het dat het hoofdzakelijk voor binnenlands gebruik bestemd is. De stad is een agrarisch centrum en het middelpunt van de al genoemde tabaksteelt, katoen- en textielindustrie. De Turken zijn nog steeds in groten getale in de stad aanwezig en maken zelfs deel uit van het stadsbestuur.

Stedelijk historisch museum

Het stedelijk historisch museum laat veel van de ontwikkeling van de stad zien en uiteraard speelt de landbouw daarin een belangrijke rol. Ook uit de tijd dat Haskovo als stad nog niet bestond zijn er veel zaken ondergebracht zoals voorwerpen uit de Romeinse en de Byzantijnse tijd. Op indringende wijze wordt de staking van de arbeiders op de tabaksplantages in 1927 in beeld gebracht.

Sv. Bogoroditsakerk

In de Sv. Bogoroditsakerk vindt u een permanente tentoonstelling van iconen, maar ook het houtsnijwerk in de kleine kerk is zeer de moeite van het bekijken waard. Mensen uit Haskovo zoeken ontspanning in het Kenanapark. Men vindt er behalve cafés en restaurants met bijbehorende terrassen, ook tennisbanen en andere recreatiemogelijkheden.

Festivals en beurs Haskovo

Jaarlijks worden er diverse festivals in Haskovo georganiseerd. Het bekendst is het folklorefestival dat eind mei gehouden wordt, maar ook het jazzfestival dat eind september/begin oktober georganiseerd wordt trekt veel bezoekers. Voor liefhebbers van klassieke muziek vindt eind oktober het Nedyalka Simeonova festival plaats; jonge dichters krijgen aan het einde van maart of in de eerste week van april een kans tijdens een festival dat speciaal voor hen wordt georganiseerd.

Een handels- en industriestad als Haskovo heeft natuurlijk ook een beurs binnen zijn grenzen. Deze wordt gehouden aan het begin van september, meestal rond het eerste weekend. Behalve dat er handel wordt gedreven worden er ook tal van sportieve evenementen rond deze beurs georganiseerd.

Dimitrovgrad

In de richting van Dimitrovgrad vindt u het dorpje Klokotnitsa waar in 1230 de historische veldslag plaatsvond tussen Ivan Asen II en Theodor Comnenus. Eerstgenoemde werd, na zijn overwinning ‘tsaar over Bulgaren en Grieken’.

Natuurreservaat Madzharovo

Ook een uitstapje naar het natuurreservaat Madzharovo behoort tot de mogelijkheden. Het natuurgebied bevindt zich aan de rivier Arda en het is vooral bekend vanwege de grote roofvogelpopulatie. Behalve diverse giersoorten (vier ervan broeden uitsluitend in dit gebied) zijn er ten minste 8 verschillende soorten valken waargenomen. Ook meer exotische vogels, zoals de bijeneter en (zwarte) ooievaars worden veelvuldig gezien. Binnen het gebied worden rondleidingen georganiseerd en er bevindt zich een speciaal chalet waar vogelliefhebbers kunnen overnachten. 

Inlichtingen bij het informatiecentrum van het natuurgebied via Tel. 03720-280 of 308 of e-mail naar [email protected].

De Thracische Laagvlakte

10 prachtige bestemmingen in Haskovo en Bulgarije