De vallei ten noorden en noordoosten van Kathmandu

Swipe

Gokarna

Op ongeveer zeven kilometer ten noordoosten van Kathmandu ligt het dorpje Gokarna dat deels is omgeven door het Gokarna-reservaat. In dit gebied leven veel diersoorten, waaronder apen, verschillende soorten herten en vogels waaronder de pauw, de nationale trots. Bekend is de golfbaan die in dit gebied is aangelegd. In het dorp Gokarna staat aan de oever van de rivier de Bagmati de 16e-eeuwse Gokarna Mahadev Tempel. Centraal in deze Shivatempel staat een lingam. Opvallend aan deze drie verdiepingen tellende pagode is het vele houtsnijwerk en beeldhouwwerk. Van veel bekende en onbekende hindoeïstische goden zijn hier afbeeldingen te vinden. Fraai is een afbeelding van de godin Parvati uit de 8ste eeuw.

Vishnu Paduka

In de directe omgeving van de Gokarna Mahadev Tempel staat de kleine tempel Vishnu Paduka. Deze tempel herbergt een voetafdruk van Vishnu. Aardig is de beeltenis van Vishnu (Narayan), liggend op een bed van cobra’s.

Verbindingen Gokarna Mahadev Tempel

Per bus (busstation Ratna Park (Old Bus Park/City Busstation), richting Sundarijal) of taxi kan men vanuit het stadscentrum van Kathmandu Gokarna in ongeveer twintig minuten bereiken (het laatste deel van de weg is slecht; en niet iedere taxi is bereid om dit laatste deel te rijden).

Per fiets doet men er ongeveer drie kwartier over. U kunt ook vanaf Bodhnath een taxi nemen; de afstand is ongeveer 6 km.

De vallei ten noorden en noordoosten van Kathmandu

10 prachtige bestemmingen in Gokarna en Nepal