De vallei ten noorden en noordoosten van Kathmandu

Swipe

Pashupatinath

Op een afstand van ongeveer vijf kilometer ten noordoosten van Kathmandu, langs de weg naar Bodhnath, staat sinds het jaar 1696 de allerheiligste Shivatempel van Nepal. Deze schitterende en fascinerende tempel is gelegen op de westoever van de heilige Bagmatirivier. De Shivatempel Pashupatinath staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer men het hindoeïsme in zijn puurste vorm wil aanschouwen, moet men beslist een bezoek aan deze Pashupatinathtempel brengen. Pashupati, beschermheer van Nepal en heer van alle levende wezens (aldus de meeste Nepalese hindoes), is een incarnatie van de god Shiva. De tempel van Pashupatinath is een twee verdiepingen tellende pagode met goudkleurige daken. De vier grote toegangspoorten zijn afgezet met zilverwerk. Het tempelterrein is bezaaid met tal van heiligdommen die worden gedomineerd door een meer dan levensgroot goudkleurig beeld van de stier Nandi, het rijdier van Shiva. Als men voor de met zilver afgewerkte hoofdpoort van de tempel staat kan men een blik werpen op het achterwerk van dit fraaie en imposante beeld. Verder staat er een afbeelding van de apengod Hanuman, in de schaduw van een parasol, en een beeld van de koning met drie gouden cobra’s. Boven de ingang staat een afbeelding van Vishnu in het blauw met achter hem de Himalaya met de heilige berg Kailash (Tibet). Deze 6718 meter hoge berg is de bron van de langste rivieren van India: de Indus, de Sutlej en de Brahmapoetra. Men mag het tempelterrein niet betreden: ‘for hindu’s only!’ Vanaf de heuvel op de andere oever van de rivier, die men via een loopbrug kan bereiken, heeft men echter een goed overzicht op het complex.

De ghats

Als u de brug gepasseerd bent, slaat u voorbij de rij witte tempeltjes linksaf (tussen de twee laatste tempeltjes door). U komt dan vanzelf bij het platform aan de overzijde van de rivier. Vanaf de groene bankjes kan men de rituelen van de gelovigen gadeslaan en heeft men uitzicht op de ghats, de lijkverbrandingsplaatsen langs de rivieroever. Op de ghats rechts van de brug, gezien vanaf de overzijde, werden vroeger leden van de koninklijke familie gecremeerd, waaronder bijvoorbeeld in 2001 de tien vermoordde leden van het koninkijk huis. Tegenwoordig wordt dit deel van de ghats gebruikt door belangrijke of rijke personen uit de Nepalese maatschappij. Over de rivier kijkt een licht geel geverfd gebouw uit (rechts van de hoofdtempel, gezien vanaf de overkant van de rivier) waarin oudere mensen wonen die daar wachten op hun dood, zodat ze kunnen worden verbrand op de ghats, waarna hun as zal worden uitgestrooid over het water van de Bagmati. Vele hindoes geloven namelijk dat zij het moksha, het absolute zijn, onmiddellijk zullen betreden als hun as over de heilige rivier wordt uitgestrooid. Vele speels ronddartelende halftamme aapjes completeren het beeld van deze boeiende tempel. Aangenaam is een korte wandeling langs de rivier de Bagmati en de ghats.

Gedurende het jaarlijkse Shivaratrifestival in februari/maart wordt de tempel bezocht door duizenden gelovigen, die zelfs uit India afkomstig zijn, om er een onderdompeling in het heilige water van de Bagmati te ondergaan.

Gorakhnathtempel

Als u voorbij de brug over de Bagmati niet linksaf slaat, maar rechtdoor het bos van Shiva inwandelt, dan vindt u op de top van de heuvel de roodwit gekleurde Gorakhnathtempel ter ere van Shiva. Opmerkelijk zijn de ontelbare kleine heiligdommen en gedenktekens ter ere van Shiva die u rondom de eigenlijke tempel kunt vinden. Bij de meeste heiligdommetjes staat een lingam centraal. De tempel is vernoemd naar de 11de-eeuwse yogi Gorakhnath.

Bishwaruptempel

Het rechterpad bij de tempel leidt naar de Bishwaruptempel, een tempel ter ere van Vishnu, maar met een reusachtig beeld van Shiva en Parvati in een seksueel verenigde houding. Beide tempels zijn alleen voor hindoes toegankelijk.

Tempel van Geheshwari

Vanaf de Gorakhnathtempel kunt u verder wandelen naar de tempel van Geheshwari (Ghujeshwari; neem het pad links). Deze tempel staat sinds het jaar 1653 op ongeveer 250 meter afstand van Pashupatinath, op de andere rivieroever. Deze tempel is gewijd aan de godin Parvati, de gezellin van Shiva. Het heiligdom, dat voornamelijk met metaalwerk is verfraaid, wordt aan de top bekroond door een afbeelding van vier grote slangen. Via het pad links kunt u langs de rivieroever (houd de rivier aan uw rechterhand) terugwandelen richting Pashupatinath. Passeer de brug bij Gauri Ghat en wandel door het dorp naar de Pashupatinathtempel (links aanhouden).

Verbindingen Pashupatinath

De bussen naar Bodhnath stoppen allemaal bij Pashupatinath. Zij vertrekken vanaf het busstation Ratna Park (Old Bus Park) en zetten u langs de weg af (bushalte Gosala). U kunt natuurlijk ook gaan fietsen of een taxi nemen. Een bezoek aan de Pashupatinathtempel is uitstekend te combineren met een bezoek aan Bodhnath. Vanaf Pashupatinath kunt u ook naar Bodhnath wandelen (wandeltijd ongeveer 25 minuten).

De vallei ten noorden en noordoosten van Kathmandu

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Pashupatinath en Nepal