De vallei ten noorden en noordoosten van Kathmandu

Swipe

Sankhu

Op ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Kathmandu ligt het Newardorp Sankhu, een eeuwenoude handelspost op de route naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet.

Bajra Joginitempel

Achter het dorp staat in een bosrijke omgeving de mystieke Bajra Joginitempel (Vajrayogini). De 17e-eeuwse tempel is het domein van de godin Bajra Jogini, een van de godinnen uit het tantristisch boeddhisme (geheimleer). Een gouden afbeelding van de godin bekroont de toegangsdeur van de tempel. In de directe omgeving van de Bajra Joginitempel kunt u nog een aantal andere religieuze bouwwerken bewonderen, waaronder een chaitya. Een ‘chaitya’ heeft dezelfde vorm als een stoepa, maar herbergt geen relikwie van Boeddha of een andere heilige. De chaitya lijkt wat betreft vorm op de Swayambhunath. Een andere overeenkomst zijn de vele apen die op en rondom het tempelterrein wonen. Het complex is bereikbaar via een lange stenen trap. Deze trap heeft zijn beginpunt aan de achterzijde (noordzijde) van het dorp Sankhu. Vanaf het hooggelegen tempelcomplex heeft u een fraai uitzicht op de Kathmanduvallei.

Verbindingen Sankhu

Bussen en minibussen (rijtijd: circa 1 uur) naar Sankhu vertrekken vanaf het busstation Ratna Park (Old Bus Park/City Busstation).

De vallei ten noorden en noordoosten van Kathmandu

10 prachtige bestemmingen in Sankhu en Nepal