De vallei ten oosten van Kathmandu

Swipe

Nagarkot

15 km ten noordoosten van Bhaktapur en 32 km ten oosten van Kathmandu ligt het dorp Nagarkot (2168 m). Vanuit dit dorp heeft men een adembenemend uitzicht op de hoogste toppen van de Himalaya. Op een heldere dag reikt het oog van de Dhaulagiri (8168 m) in het westen tot de Kanchenjunga (8579 m) in het oosten, een afstand van ruim 400 km. Omdat de top van de Mount Everest (of: Sagarmatha, 8848 m) vanuit Nagarkot gezien erg klein is, kan deze alleen vlak voor zonsopgang worden waargenomen. Zo’n zonsopkomst heeft in Nagarkot een onvergetelijke schoonheid. Voor zich ziet men de besneeuwde Himalayatoppen baden in een oranjeachtige gloed, terwijl men achter zich een sprookjesachtig zicht heeft op de vallei van Kathmandu. Vooral als de vallei nog in de ochtendnevel is gehuld, is het uitzicht bijna surrealistisch.

 

Korte trektochten Nagarkot

Vanuit Nagarkot kunt u wandelen naar de Changu Narayantempel (zuidwestwaarts, via Gausuli en Khoriya) in ongeveer 3 uur, naar Sankhu (noordwaarts, ongeveer 3 uur) en naar Banepa (ongeveer 4 uur). Aantrekkelijk is de wandeling naar Sipaghat. De wandeling duurt ongeveer 5 uur en gaat voornamelijk bergafwaarts. U heeft wel een gids nodig om de weg te vinden, maar u kunt deze vaak regelen in de hotels in Nagarkot. Vanaf Sipaghat kunt u een minibus terug nemen naar Nagarkot. Tijdens de wandeling kunt u kennis maken met het plattelandsleven. Verder is het mogelijk om een wandeling te maken naar een Tibetaans dorp (4 uur heen en weer).

Verbindingen Nagarkot

Voor een bezoek aan Nagarkot neemt men de bus naar Bhaktapur, waar men moet overstappen op de (onregelmatig rijdende) bus naar Nagarkot.

Een wandeling van Bhaktapur naar Nagarkot is evenwel nog het mooist. Zo’n wandeling duurt circa 4,5 uur. Er loopt maar één weg tussen Bhaktapur en Nagarkot, dus verdwalen is uitgesloten. Tijdens de wandeling maakt u kennis met het plattelandsleven. Neem wel te eten en te drinken mee. Ook een jas en een slaapzak kunnen, vooral ’s winters, goede diensten bewijzen.

Vanuit Kathmandu worden door diverse touroperators excursies naar Nagarkot aangeboden. Men vertrekt om ongeveer 15.00 uur en men is de volgende morgen rond 9.00 uur weer terug in Kathmandu. U kunt natuurlijk ook een taxi nemen.

De vallei ten oosten van Kathmandu

10 prachtige bestemmingen in Nagarkot en Nepal