De vallei ten zuiden van Kathmandu

Swipe

Bungamati

Vlakbij Kathmandu, 6 km ten zuiden van Patan, ligt op de helling van een heuvel het middeleeuws Newar stadje Bungamati. In het boerenstadje wonen circa 1500 mensen die voornamelijk van de landbouw leven. De boeren verbouwen voornamelijk afwisselend rijst en granen. Als de rijst in de maand november wordt geoogst, gaat men in de daaropvolgende maanden december en januari dezelfde bodem inzaaien met graan. Als het werk op het land is gedaan werken veel van de mannen (circa 100) als houtsnijwerker. De kunst van het houtsnijwerk in Bungamati gaat al eeuwenlang over van vader op zoon. Geen wonder dat het niveau van het houtsnijwerk dat is verwerkt in vensters en balkons van een uitzonderlijk hoog gehalte is.

Rato Machhendranath tempel

Centraal in het stadje staat de Rato Machhendranath tempel, gebouwd in de Indiase mandirstijl. De tempel staat op een eeuwenoud en wonderschoon plein dat is omringd door 16e-eeuwse woningen, waar het leven al eeuwenlang haast ongestoord zijn gang gaat. Op het plein ligt in de oogsttijd de rijst of het raan te drogen. Vrouwen en kinderen verjagen de vogels die jacht maken op het geelgoude graan. Er zijn maar heel weinig toeristen die dit stadje bezoeken, terwijl het een van de aantrekkelijkste stadjes is in de Kathmandu vallei. Zes maanden per jaar is de tempel de woning van het beeld van de Rato Machhendranath. Deze god wordt plaatselijk ook Bungadyo genoemd, omdat hij oorspronkelijk uit Bungamati komt.Eenmaal per jaar wordt de god op een 20 m hoge wagen naar de tempel in Patan verhuisd, waar hij de rest van het jaar verblijft. Machhendra is de god van de regen en de oogst en daarom is hij een der belangrijkste goden in het overwegend agrarische Nepal. Het festival duurt een maand en de gehele maand door wordt de beeltenis van de rode Machhendranath op een twintig meter hoge en tien meter lange houten praalwagen door ongeveer tweehonderd man door de straten van Patan getrokken. Het is een groots en indrukwekkend schouwspel dat eindigt in Jawalakhel (Patan), alwaar een juwelen vest van de koning der slangen aan de regeringsleider (vroeger de koning) en het volk wordt getoond. Twee beelden van fraaie mythologische leeuwen bewaken de hoofdingang van de tempel. Zwaar uitgevoerde koperen bellen kunnen door de gelovigen worden gebruikt om de aandacht van de goden trekken. Alle toppen van de stenen tempel zijn bekroond met koperen pinacles. De ouderdom van de tempel is niet exact bekend, maar volgens de overlevering werd de tempel in het jaar 680 na Chr. gebouwd.

Bhairab tempel

Op het plein kunt u verder de twee daken tellende Bhairab tempel bezichtigen.

Culturele museum Bungamati

Mocht u over voldoende tijd beschikken, dan kunt u nog een bezoek brengen aan het kleine culturele museum Bungamati. De inwoners van Bungamatie trouwen traditiegetrouw vaak met inwoners van het nabij gelegen Kokhana, zodat er een innige familiaire band is ontstaan tussen beide stadjes.

Verbindingen Bungamati

Bungamati is per bus bereikbaar vanaf het busstation Lagankhel in Patan.

U kunt natuurlijk ook per fiets naar Bungamati rijden of gebruik maken van een taxi.

Een bezoek aan Bungamati is goed te combineren met een bezoek aan Kokhana.

10 prachtige bestemmingen in Bungamati en Nepal