De vallei ten zuiden van Kathmandu

Swipe

Chovar

Twee kilometer ten zuidoosten van Kirtipur ligt op de oever van de Bagmati en langs de weg naar Pharphing en Dakshinkali het plaatsje Chovar (Chobar). Het dorp ligt op een heuvel en fungeerde vroeger als verdedigingspost voor het koninkrijkje Patan.

Adinathtempel

Op de top van een heuvel staat de al van verre zichtbare Adinathtempel uit de 15e eeuw, gebouwd ter ere van Avalokesvara, de god van het mededogen en beschermgod van het koninkrijk (Machhendranath). Aan de voorgevel van deze drie daken tellende tempel hangen potten en pannen. Met deze offeringen willen jonggehuwden een lang en gelukkig huwelijk afsmeken. Het rode masker stelt Lokesvara voor (een vorm van Avalokesvara) en lijkt wat op het masker van de rode Machhendranath in Patan. Met helder weer heeft u vanaf de tempel een fraai uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya.

De kloof van Chovar

Bij Chovar ligt een diepe kloof waardoor de Bagmati de Kathmanduvallei verlaat. Zoals reeds in de inleiding werd geschreven was de vallei van Kathmandu in vroeger dagen een meer, dat leegstroomde nadat de god van de wijsheid, Manjushree, met zijn zwaard de rotsen rondom het meer had gespleten. Daardoor stroomde het meer leeg en konden zich er mensen gaan vestigen. De huidige kloof bij Chovar is nog steeds de stille getuige van deze dramatische zwaardslag. Geologen hebben aangetoond dat de huidige Kathmanduvallei vroeger inderdaad een meer is geweest. Het is echter waarschijnlijker dat de kloof is ontstaan door insnijding van het stromende water van de rivier de Bagmati in het gesteente. Het is aannemelijk dat het waterpeil van het toenmalige meer in de Kathmanduvallei daalde al naar gelang de kloof dieper werd. Ophoging van de bodem van het meer door afzettingen van beken en rivieren, die in het meer hun water loosden, speelde daarbij natuurlijk ook een belangrijke rol. Ook nu nog verlaat al het water dat van de bergen de Kathmanduvallei instroomt via deze kloof de vallei. Het water stinkt tegenwoordig door de vervuiling van het water tijdens de tocht door de Kathmandu vallei. Een goed uitzicht op de kloof heeft u vanaf de (Schotse) hangbrug uit 1903. Vlak achter de kloof ligt een cementfabriek.

Jala Vinayak

Nabij de kloof van Chovar staat een tempel die gewijd is aan Ganesh (ook wel Vinayak genoemd), de zoon van Shiva met de olifantenkop. Deze in de Mallaperiode gebouwde tempel (17e eeuw) staat bekend als de Jala Vinayak. Op een zuil bij de tempel staat het beeld van een muis. Deze muis is het rijdier van Ganesh. De dakstutten zijn versierd met afbeeldingen van Ganesh en Bhairab, omringd door knappe vrouwen. De gelovigen stromen hier tezamen om eer te brengen aan de massieve rots bij de tempel die met enige fantasie wat op een van de slagtanden van de god Ganesh lijkt.

Verbindingen Chovar

Chovar is lopend vanuit Kirtipur bereikbaar via het dorpje Panga.

Minibussen naar Chovar (eindbestemming Dakshinkali) vertrekken vanaf het busstation Ratna Park (Old Bus Park/City Busstation).

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Chovar en Nepal