De vallei ten zuiden van Kathmandu

Swipe

Dakshinkali

In het uiterste zuiden van de vallei, twee kilometer voorbij Pharphing en ongeveer 24 km ten zuiden van Kathmandu, heeft koning Pratap Malla een fraaie tempel gebouwd ter ere van Kali (ofwel Shiva’s vrouw Parvati); zij belichaamt de eeuwige kracht van de natuur. Centraal in het heiligdom staat een zwart beeld van de godin Kali die een man vertrapt.

Deze tempel van Dakshinkali is heel schilderachtig gelegen te midden van dichte bebossing aan de oever van het riviertje de Puni Bali Ganga. Het is dan ook geen wonder dat het gebied rondom de tempel een populaire picknickplaats is voor de inwoners van de Kathmanduvallei. Een lang pad, geflankeerd met stalletje waar men offerandes in de vorm van oranje guirlandes kan kopen, leidt naar het heiligdom van Kali. De tempel kan wellicht het beste worden bezocht op een dinsdag of een zaterdag; op die dagen zijn er veel gelovigen aanwezig. Zij staan dan in lange rijen op de trap die afdaalt naar het heiligdom. Als toerist hoeft u niet in deze rij te wachten, omdat u geen offeringen brengt. U kunt de rij dus links passeren. Wel moet u er rekening mee houden dat er bloedige dieroffers kunnen plaatsvinden.

Eenmaal per jaar wordt er tijdens het Dasainfestival een nog veel ongelooflijker ritueel uitgevoerd: honderden dieren worden er dan geslacht, en de mannen die de varkens, zwarte buffels, zwarte geiten, hanen, eenden, lammeren en wat al niet meer de keel doorsnijden staan dan letterlijk tot aan hun enkels in het bloed. Een gruwelijk tafereel, dat echter door duizenden pelgrims en toeristen wordt bijgewoond. Degenen die geen dure dieroffers kunnen betalen, schenken kokosnoten en papaya's. Veel gelovigen doen op deze plek een wens, als deze uitkomt, dan komt men terug om een dier te offeren. Op een aparte plek wordt het dier ontveld en verder gereed gemaakt om te consumeren. Als het dier is geslacht, dan wordt een klein stukje vlees aan Kali geofferd. 's Avonds is er dan feest en wordt de rest van het dier opgegeten tijdens een feestmaal.

Meer van Taudaha

Tijdens uw rit naar Dakshinkali passeert u het meer van Taudaha. Volgens de overlevering woont in dit meer de slang Naga. Volgens de mythe woont hij in een paleis, direct onder de waterspiegel.

Verbindingen Dakshinkali

Minibussen naar Dakshinkali vertrekken vanaf het busstation Ratna Park (Old Bus Park/City Busstation).

10 prachtige bestemmingen in Dakshinkali en Nepal