De vallei ten zuiden van Kathmandu

Swipe

Kirtipur

Op een afstand van 7 km ten zuidwesten van Kathmandu ligt de oude en enigszins vervallen stad Kirtipur. De stad ligt heel strategisch bovenop een heuvel en is vrijwel niet met motorvoertuigen te bereiken. Vandaar dat de meeste handel plaatsvindt in Naya Bazaar, aan de voet van de heuvel waarop Kirtipur ligt. In dit handelsplaatsje staat de Thaise tempel Nagar Mandap Sri Kirti Vihar (een geschenk van het Thaise koningshuis). Hoe strategisch Kirtipur wel ligt, ondervond ruim 200 jaar geleden koning Prithvi Narayan Shah van Gurkha bij zijn, overigens geslaagde pogingen Nepal tot een eenheid te maken. Slechts ten koste van zeer grote verliezen slaagde hij erin Kirtipur te veroveren. Om wraak te nemen liet hij daarna bij alle mannelijke inwoners de neus afsnijden.

Kirtipur heeft ongeveer 11.000 inwoners, maar wordt slechts door een handjevol westerlingen bezocht en is alleen daarom al bezienswaardig. Bovendien is er weinig verkeer en zijn veel stadswijken in hun originele staat bewaard gebleven.

 

Bagh Bairava Mandir

In de stad staat de Bagh Bairava Mandir, een tempel die gewijd is aan de tijgergod Bagh Bairava, de vernietigende incarnatie van de god Shiva, wiens beeld zich in de tempel bevindt. De tempel werd gebouwd door de stichter van de stad, koning Sada Shiva Deva. Bij de tempel worden met enige regelmaat op dinsdag- en zaterdagochtend dieren geofferd. De zwaarden en schilden bij de balkons zijn de laatste stille getuigen van de strijd tussen koning Prithvi Narayan Shah van Gurkha en de inwoners van Kirtipur. Op de gegoten geveldriehoek boven de toegangsdeur staat een afbeelding van Vishnu rijdend op Garuda centraal, te midden van andere goden als Ganesh en Bhairab.

Narayan heiligdom

Tegenover de Bagh Bairava Mandir staat het kleine stenen Narayan heiligdom ter ere van de god Vishnu. Er direct achter vindt u een Pokhari (een waterbassin). Aan de zijkant van het waterbassin staat een fraaie 16e-eeuwse woning met prachtig uitgesneden vensters.

Paleis van Kirtipur

Aan de overzijde van de vijver staat het vroegere paleis van Kirtipur.

Uma Maheshvaratempel

Vanuit het hooggelegen Kirtipur heeft men een mooi uitzicht over Kathmandu en de achter de vallei liggende Himalaya. Het beste uitzichtspunt ligt in het noordelijk stadsdeel bij de Uma Maheshvaratempel, gebouwd in 1673.

 Stoepa Chilanchu

Op het hoogste punt van het zuidelijk deel van Kirtipur kijkt de 16e-eeuwse stoepa Chilanchu uit over de omringende wereld. De kleinere omliggende heiligdommen geven de vier windrichtingen aan.

Boeddhistische klooster Jagat Pal

Het nabijgelegen boeddhistische klooster Jagat Pal stamt eveneens uit de 16e eeuw.

Tribhuvan Universiteit

Aan de voet van de heuvel ligt de Tribhuvan Universiteit; hier studeren 11.000 studenten.

Verbindingen Kirtipur

Bussen en minibussen naar Kirtipur vertrekken vanaf Ratna Park (City Busstation) in Kathmandu. De meeste bussen hebben hun eindpunt bij de poort van de universiteit (rijtijd: circa drie kwartier); vandaar loopt u in ca. 20 min. naar het dorp.

10 prachtige bestemmingen in Kirtipur en Nepal