De vallei ten zuiden van Kathmandu

Swipe

Pharphing

Een kilometer of vijftien ten zuiden van Chovar ligt de plaats Pharphing, alwaar twee bezienswaardige tempels staan, de Bajra Joginitempel en de Sheka Narayantempel.

In Pharphing staan veel gompa's, boeddhistische kloosters die met name worden bevolkt door Tibetaanse monniken. Een pelrimsroute voert door het dorp en langs de belangrijkste boeddhistisch kloosters en tempels met veel beeldende verwijzingen naar Guru Rinpoche. U vindt hier dan ook veel Tibetaanse restaurants.

 

Bajra Joginitempel

De 17e-eeuwse Bajra Joginitempel herbergt op de eerste verdieping een beeld van Bajra Jogini; de vernietigende godin uit het tantrisme draagt onder meer een mes. Een chaitya geeft bescherming aan een voetafdruk van Goraknath, een siddha van de nath-sekte. De inscriptie dateert uit het jaar 1390 na Chr.

Sheka Narayantempel

Bij Pharphing staat ook de prachtige Sheka Narayantempel. Deze heilige tempel bevat een mooi stenen reliëf van Vamana, een dwergachtige incarnatie van Vishnu. De tempel werd door koning Haridatta Varma gebouwd onder een wonderlijke kalkstenen rotsformatie, te midden van een prachtige omgeving. Het is een van de vier tempels in de Kathmanduvallei die aan incarnaties van Narayan (Vishnu) gewijd zijn. De andere zijn: Changu Narayan in Bhaktapur; Visankhu Narayan in Patan, en Ichangu Narayan in Kathmandu.

In de vijvers aan de voeten van het heiligdom kweekt men karpers. De vissen worden door de gelovigen gevoerd. Godenbeelden zien toe op hun gezondheid. Een stenen pad voert midden door de vijver. De tempel is zowel heilig voor hindoes als voor boeddhisten. Vandaar dat er overal gebedsvaantjes wapperen in de wind.

Direct achter het heiligdom ligt een boeddhistisch klooster.

Rechts van het heiligdom is een kleine grot met een ijzeren hekwerk ervoor. Dit is de toegang van de grot waar in de 8e eeuw de beroemde Guru Padma Sambhava mediteerde. Veel boeddhisten komen alleen voor deze grot. In de rots direct boven het eigenlijke heiligdom ziet u een kalkstenen uitstulpsel in de rotswand. Dit uitstulpsel staat symbool voor de uier van de heilige koe. Rechts ziet u een langwerpige verdikking. Deze staat symbool voor de slang Naga. Vandaar dat men besloot om op deze plek een heiligdom voor Vishnu te bouwen. De tempel is een goed voorbeeld hoe het hindoeisme en het boeddhisme letterlijk op één plek samen komen.

Verbindingen Pharphing

Minibussen naar Pharphing (eindbestemming Dakshinkali) vertrekken vanaf het busstation Ratna Park (Old Bus Park/City Busstation).

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Pharphing en Nepal