De Visayas – Cebu

Swipe

Cebu City

Qua bevolkingsaantal is Cebu City de op twee na (Manila en Davao) grootste stad op de Filippijnen. De stad wordt aan de oostkant begrensd door de zeekust, vanwaar men uitzicht heeft op Mactan Island en in de verte ook de contouren ziet van Bohol. Aan de westzijde vormt het gebergte van het binnenland een fraaie achtergrond van de stad waarvan de betere woonwijken zich uitstrekken tot in het heuvelland aan de voet van de bergrug. De eigenlijke stadskern bevindt zich rond Colon Street, de oudste straat op de Filippijnen. Van het oorspronkelijke karakter van de straat is echter vrijwel niets overgebleven aangezien de huidige bouwwerken dateren uit recente tijd. Een goed begin van een stadsbezichtiging vormt Fort San Pedro. In 1565 werd hier onder leiding van Legazpi een palissadefort gebouwd. De naam San Pedro is afgeleid van het vlaggenschip waarmee hij zijn expeditie begonnen was. In 1738 ontstond het huidige robuuste stenen bouwwerk. De vesting was aanvankelijk vooral bedoeld om aanvallen te weren van de uit het zuiden van de archipel afkomstige Moropiraten. Na de Filippijns-Amerikaanse oorlog (1899-1901) gebruikten de Amerikanen het fort als verdedigingspunt en kazerne en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Japanners het als gevangenis. Ten gevolge van de gevechten liep het bouwwerk nogal wat schade op maar dankzij herstelwerkzaamheden verkeert het thans weer in een redelijk goede staat. Op de binnenplaats heeft men een tuin aangelegd. Het fort is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Tussen het fort en de eigenlijke stadskern bevindt zich de Plaza Independencia, een plantsoen met fraaie oude bomen welke een passend decor vormen bij de eeuwenoude vesting. Op korte afstand van de Plaza bevindt zich ook het plaatselijke informatiekantoor voor toerisme (in het LDM Building, Lapu Lapu Street).

Vanaf de Plaza Independencia bereikt men via de Osmeña Boulevard (hier vroeger Juan Luna Street geheten) de Basilica Minore del Santo Niño. De oorspronkelijke houten kerk welke hier in 1565 door de Spanjaarden gebouwd werd kan beschouwd worden als het ontstaanscentrum van het christendom in het Verre Oosten. Tijdens de jaren zestig van de 18e eeuw ontstond de huidige stenen kerk met zijn fraaie voorgevel. Links van het mooie altaar bevindt zich het beeld van het Heilig Kind (Santo Niño), de oudste religieuze relikwie van de Filippijnen. Volgens de legende raakte het kleine beeld, dat door Ferdinand Magalhães aan koningin Juana van Cebu was geschonken, later zoek maar werd het door Legazpi teruggevonden tijdens de bouw van de kerk. Het beeld wordt dagelijks door talloze gelovigen bezocht en aanbeden. Santo Niño-beeldjes zijn zeer populair op Cebu. Behalve binnenshuis ziet men ook vaak kleine exemplaren welke geplaatst zijn in voertuigen als jeepneys en tricycles ter bescherming van de bestuurder en zijn passagiers.

Dicht in de buurt van de kerk staat tegenover de City Hall de oude kiosk met Magellan’s Cross, een andere belangrijke herinnering aan de introductie van het christendom op de Filippijnen. In de kiosk staat een groot houten kruis waarbinnen zich de resten moeten bevinden van het originele, door Magalhães geplaatste kruis. Tegen het plafond van het gebouwtje is een schildering aangebracht welke de historische gebeurtenis weergeeft. Een historisch interessante bezienswaardigheid vormt ook het Casa Gorordo Museum (Lopez Jaena Street nr. 35). Het museum bevindt zich in de gerestaureerde residentie van Juan Gorordo, de eerste aartsbisschop van de Filippijnen. Men vindt er meubilair, kunstvoorwerpen en foto’s uit de periode rond de voorlaatste eeuwwisseling. Het museum is geopend van maandag t/m zaterdag (8.30-12.00 uur en 13.00-17.00 uur). Een verzameling natuurhistorische en volkenkundige objecten is tentoongesteld in het University of San Carlos Museum. De collectie bevindt zich op de 5e verdieping van het universiteitsgebouw aan de Archbishop Reyes Avenue aan de noordkant van de stad. Het museum is geopend van maandag t/m vrijdag (8.00-12.00 en 13.30-17.00 uur).

Enkele kilometers ten noordwesten van het stadscentrum ligt het stadsdeel Lahug, waar zich ook de miljonairswijk Beverly Hills bevindt. De straten in deze ruim opgezette wijk zijn in tegenstelling tot elders in Cebu City zeer rustig. De grote tuinen rondom de kapitale bungalows zijn vaak erg bloemrijk en oefenen een grote aantrekkingskracht uit op talloze vlinders. Dikwijls wordt al dat mondaine privé-bezit beschermd door hoge, met glasscherven bezette muren en niet zelden heeft men een private bewakingsdienst. Al met al een nogal schril contrast in vergelijking tot de armoede in vele andere stadswijken. Een zeer opvallend element in de wijk Beverly Hills vormt de Taoïstische Tempel. Dit fraaie, kleurrijke gebouw domineert de omgeving en weerspiegelt de welvaart van de Chinese gemeenschap van Cebu. Iets lager tegen de helling bevindt zich de eveneens fraaie, maar iets minder indrukwekkende Heavenly Tempel of Charity. Nabij de tempel ontspringt een bron, waarvan het water heilzame werking zou hebben. Enkele kilometers bergopwaarts van het stadsdeel Lahug ligt bovenop de Busay Hill het panoramapunt ‘Tops’, vanwaar men kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad en het eiland Mactan.

Behalve voor het bekijken van bezienswaardigheden leent een grote stad als Cebu zich ook erg goed voor het doen van inkopen. Vooral Colon Street biedt wat dat betreft goede mogelijkheden. Men vindt hier dicht bijeen een aantal rijk gesorteerde warenhuizen en tevens talloze kleinere winkels en eetgelegenheden. Ook de kleurrijke Carbon Market, gelegen aan de zeezijde van het stadscentrum, is een bezoek zeker waard. Er wordt een grote variatie aan artikelen verhandeld, zowel afkomstig van Cebu als van de omringende eilanden. Een leuke afwisseling van een stadswandeling vormt overigens een ritje met een paardenkoetsje. Deze karakteristieke voertuigjes worden voornamelijk nog gebruikt in Magallanes Street, dicht bij Colon Street. Aan de noordkant van de stad zijn tijdens de laatste jaren enkele grote moderne winkelcentra gevestigd (Ayala Center, SM City, White Gold Department Store). In deze warenhuizen kan men gemakkelijk een paar uur doorbrengen, want behalve talloze winkels zijn er ook restaurantjes, bioscopen en attracties voor kinderen (waaronder computerspellen en een kermis). Wat betreft uitgaansleven biedt Cebu ook talloze mogelijkheden. In Colon Street en Manalili Street bevindt zich een aantal bioscopen. Enkele populaire bars/discotheken zijn H2O (Waterfront Hotel), Ratsky (Ayala Center) en aan de Gen. Maxilom Avenue (Mango Avenue) o.a. Balls (Sportsbar, Theater Lounge & Discotheque). Het Casino Filipino bevindt zich bij het Waterfront Hotel aan de noordoostkant van de stad. Sinds 1992 bestaat er een officiële stedenband tussen Cebu City en de Nederlandse gemeente Haarlemmermeer. Deze vriend-schapsband heeft er toe geleid dat er regelmatig bezoeken en stages over en weer plaatsvinden. De dansgroep van de University of San Carlos heeft al meerdere optredens in Nederland verzorgd.

10 prachtige bestemmingen in Cebu City en Filipijnen