De Visayas – Panay

Swipe

Kleinere eilanden bij Panay

Pal tegenover Iloilo City ligt Guimaras Island. De overtocht over de slechts enkele kilometers brede Iloilo Strait vergt slechts een kwartier. Iets westelijk van Jordan, op de landtong Bundulan Point, staat een groot kruis. Vooral tijdens de paasweek komen hier talloze katholieke pelgrims. De opvoering van de kruisiging op Goede Vrijdag is uitgegroeid tot een toeristische bezienswaardigheid. Enkele kilometers van de centraal op het eiland gelegen plaats San Miguel bevindt zich in heuvelachtig landschap het Valle Verde Mountain Spring Resort, een geschikt uitgangspunt voor het maken van excursies. Alternatieve accommodaties niet ver daar vandaan vormen de aan de kust gelegen Baras Beach Resort en Raymen Beach Resort.

Bij de noordoostkust van Panay ligt een groep interessante eilanden, welke per (reguliere of gehuurde) pumpboat bereikt kunnen worden vanuit de kustplaatsen Concepcion, San Dionisio en Estancia. Vanuit San Dionisio vertrekt meestal in de loop van de ochtend een pumpboat naar het 572 m hoge eiland Pan de Azucar (“suikerbrood”). De steile en markante rotsformatie van dit eiland is van veraf zichtbaar. Circa 15 km noordoostelijk van Pan de Azucar ligt Sicogon Island en verder noordoostelijk liggen de nogal rotsige eilanden Gigante Norte en Gigante Sur waar zich verscheidene grotten bevinden. Vanaf Estancia bedraagt de vaartijd (per pumpboat) naar de Gigante Islands ongeveer tweeënhalf uur.

Tegenover de kustplaats Caticlan op de noordwestpunt van Panay ligt het idyllische eiland Boracay. Hier vindt de toerist bij uitstek datgene wat hij verwacht van een tropisch eiland: een diepblauwe zee, een prachtig kilometerslang strand met fijnkorrelig wit zand en natuurlijk ontelbare kokospalmen. Het eiland heeft de laatste decennia een steeds grotere bekendheid gekregen en trekt daardoor ook meer en meer bezoekers. De toeristenaccommodaties bevinden zich vooral langs het circa 3,5 km lange White Beach aan de westkust. Veel resorts hebben vrijstaande of duplex-bungalows met een eigen terrasje en gewoonlijk voorzien van eigen toilet- en badgelegenheid. De duurdere accommodaties hebben kamers met air-con. Een aantal van de luxere resorts hebben een zwembad op hun terrein. Behalve talloze van dergelijke ‘bungalow-resorts’ bevinden zich op Boracay ook een aantal grotere hotelcomplexen met tientallen kamers. Gelukkig is het aantal etages daarbij meestal beperkt gebleven tot twee of drie en is er van echte ‘horizonvervuilende’ hoogbouw geen sprake. Dankzij de kokospalmen welke het strand begrenzen heeft men vanaf de zeezijde gelukkig nauwelijks zicht op de talrijke resorts. Achter de palmenstrook loopt parallel aan het strand een breed zandpad (White Beach Path) waarlangs men een grote verscheidenheid aan souvenirwinkels, duikcentra, cafés, restaurants en disco’s kan vinden. Er is een informatiekantoor voor toeristen, waar inlichtingen verstrekt worden over bootverhuur, windsurfen, paardrijden, mountainbiking en huur van duikapparatuur. Hier verkoopt men ook de EZ Map, een goede overzichtskaart waarop de ligging van de resorts gedetailleerd is aangegeven. Op deze kaart kan men ook aanvullende informatie vinden over de toeristische attracties op het eiland zoals duiklocaties en dergelijke.

Ten noorden en noordoosten van Boracay liggen de eilanden van de eiland-provincie Romblon. Op het centraal gelegen eiland Romblon ligt de gelijknamige hoofdstad van de provincie. De stad heeft een prachtige natuurlijke haven, welke een goede beschutting biedt tijdens zware stormen. Toeristen die met de boot op Romblon arriveren worden bij de kade benaderd door talloze handelaars die marmeren souvenirs te koop aanbieden. Romblon heeft namelijk de grootste marmervoorraden van de Filippijnen en wordt daarom ook wel ‘Marble Country’ genoemd.

De Spanjaarden bouwden in de 17e eeuw aan weerszijden van de stad twee bastions ter verdediging tegen aanvallen van islamitische zeerovers. De ruïne van Fort San Andres is bereikbaar via een korte klim over een trapvormig pad. Thans bevindt zich hier een weerstation. Vanaf dit punt heeft men een mooi uitzicht over de stadskern en de St. Joseph Cathedral. Op de tegenoverliggende heuvel staat de door planten overwoekerde ruïne van Fort Santiago.

Ten zuidoosten van Romblon Island ligt het landschappelijk aantrekkelijke Sibuyan Island, dat gedomineerd wordt door de 2050 m hoge Mt. Guiting Guiting. De hellingen van het bergmassief zijn nog rijkelijk begroeid met verschillende typen bebossing en vormen een belangrijk leefgebied voor de unieke flora en fauna. Er bevinden zich op het eiland verscheidene watervallen. Langs de kust groeien plaatselijk mooie mangrovebossen. In 1996 werd een gebied van 157 km2 in het centrale deel van het eiland verklaard tot natuurreservaat: Mt. Guiting Guiting Natural Park. Het bezoekerscentrum van het reservaat bevindt zich enkele kilometers vanaf het havenplaatsje Magdiwang aan de noordkust. In Magdiwang kan men onderdak regelen bij particulieren (Vicky’s Place en Roger’s Place).

Tablas Island is het grootste eiland van de provincie Romblon. Bij de plaats Alcantara ligt het provinciale vliegveld Tugdan Airport.

De Visayas – Panay

10 prachtige bestemmingen in Kleinere eilanden bij Panay en Filipijnen