De Westelijke Jordaanoever

Swipe

Wadi Kelt

De Wadi Kelt (Wadi Qilt) meandert door de bergen van Judea naar de oase van Jericho. Herodes de Grote bouwde langs de bedding van de wadi een aquaduct naar zijn winterpaleis; het aquaduct werd in het begin van deze eeuw door de Engelsen gerestaureerd. Men neemt aan dat dit het Achordal was, waar Achan werd gestenigd, omdat hij goederen uit het veroverde Jericho had gestolen (Joz. 7:24-26).

Het St.-George klooster

Op een afstand van 22 km van Jeruzalem ligt tegen de kloofwand van de Wadi Kelt het bekende St.-George klooster (geopend: maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur; als er niet voldoende monniken aanwezig zijn sluit men het klooster tijdelijk voor bezoekers). Vanaf de speciale parkeerplaats staat u nog een wandeling van ruim anderhalf uur te wachten voor u oog in oog staat met het beroemde Grieks-orthodoxe klooster. In de 4e eeuw bouwden eenvoudige kluizenaars hier een kapel. Honderd jaar later moest het bidvertrek plaats maken voor een klooster en ruilden de kluizenaars hun grotwoningen in voor een cel in het nieuwe gebouw. Binnenvallende Perzen vermoordden in 614 n. Chr. de 14 monniken die in het klooster woonden; het klooster werd verwoest. De grot waarin de monniken begraven liggen kunt u bezichtigen.

De kruisvaarders restaureerden het gebouw, maar nadat zij uit het Heilige Land waren verdreven verlieten de monniken het klooster. Pas in 1878 begonnen Grieks-orthodoxe monniken met de restauratie. De fraaie wandschilderingen en iconen in het klooster en de kloosterkerk stammen dan ook voor het merendeel uit het einde van de vorige eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Wadi Kelt en Israël