De Westelijke Sahara

Swipe

Tarfaya

Tarfaya is een klein vissersplaatsje aan de Atlantische Oceaan, dat vooral bekend is geworden doordat het de woonplaats was van de Franse piloot Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van het wereldberoemde (kinder)boek ‘Le Petit Prince’. In 1926 begon hij met post overvliegen van Frankrijk naar Senegal. Hij bleef hier een aantal jaren wonen en schreef er ‘Courier Sud’. In 1944 verdween hij tijdens een vlucht boven het eiland Corsica.

Aan het noordelijke einde van het strand bij Tarfaya staat een oud vliegtuig als gedenkteken aan deze markante schrijver/piloot. Er vlakbij aan de Avenue Mohammed V is het Musée de Saint-Exupéry, dat gewijd is aan zijn leven en de luchtpostdienst. Alle verklarende teksten zijn in het Frans.

Elk jaar is er een Rallye Saint-Exupéry waarbij vliegtuigen van Toulouse in Frankrijk naar Saint Louis in Senegal vliegen en vice versa. In 2007 was het de 25e rallye en de 80e verjaardag van de schrijver/piloot.

Tarfaya werd gesticht in de late 19e eeuw door de Schotse handelaar Donald MacKenzie. Hij bouwde een kleine handelspost op een rots die hij Port Victoria noemde.

Toen de Spanjaarden het stadje in handen kregen, noemden ze de handelspost Casa Mar. Je kunt het verlaten gebouw nog steeds in de zee zien liggen en er bij laag tij naartoe lopen. De stad werd Villa Bens genoemd en was een soort hoofdstad voor het zuidelijke protectoraat.

De toekomst van Tarfaya is onzeker nu de eerst weer gestarte veerdienst met Fuerteventura (Canarische Eilanden) stil ligt. Buitenlandse investeerders overwegen hun projecten nog. De meeste bezoekers komen voor de herinneringen aan de Franse schrijver/piloot Antoine de Saint-Exupéry.  In de hoofdstraat zijn eettentjes die gebakken vis serveren. Er gaan onregelmatig bussen en grands taxi’s naar Tan Tan en Laayoune.

10 prachtige bestemmingen in Tarfaya en Marokko