De zuidelijke kustvlakte

Swipe

Ashdod

De havenstad Ashdod heeft op dit moment 210.000 inwoners en is een van de steden in Israel met de grootste bevolkingsgroei. In de stad leeft de derde charedische gemeenschap in grootte van Israël (na Jeruzalem en Bnei Brak) en de grootste gemeenschap van Georgische Joden ter wereld. De stad kent een zeer lange geschiedenis. Eens was het een van de vijf belangrijkste Filistijnse steden. Van dit roemrijke verleden is helaas niet veel meer zichtbaar.

Tel Ashdod

U kunt een bezoek brengen aan de Tel Ashdod; hier werden in de jaren zestig opgravingen verricht die verschillende religieuze voorwerpen aan het licht brachten, waaronder een beeld van de godin Ashdoda. Volgens de bijbel (1 Sam. 5 en 6) maakten de Filistijnen zich van de verbondskist van Israël meester en plaatsten zij de ark van het verbond in de Dagontempel, maar hierdoor viel het afgodsbeeld om en kregen de inwoners van de stad zweren. Als gevolg daarvan werd de verbondskist weer aan de Israëlieten teruggegeven. Het opgravingsterrein ligt op een afstand van 5 km ten zuiden van de nieuwe stad die in 1957 werd gesticht.

Haven Ashdod

In 1965 legde men een nieuwe diepzeehaven aan in de monding van de Lachisj-rivier (Soechrir); tegenwoordig is het in grootte de tweede haven van het land (na Haifa). In de haven verscheept men de chemicaliën uit het Dode-Zeegebied. Voorts exporteert men vanuit deze haven de bekende Jaffa-sinaasappels. Rondom de stad heeft zich veel industrie gevestigd, zoals de voedingsmiddelenindustrie, de textielindustrie en de kledingindustrie.

Ashdod Yam-fort

Bij de stad liggen de resten van het Ashdod Yam-fort, gebouwd in de 6e eeuw.

Mevoh Ashdod Reserve

Ten noordoosten van de stad ligt het Mevoh Ashdod Reserve, een natuurgebied met ontelbare zogenoemde ‘witte acacia’s’.

10 prachtige bestemmingen in Ashdod en Israël