De zuidelijke kustvlakte

Swipe

Ashkelon

Evenals Ashdod was Ashkelon (Askalon; 110.000 inwoners) een van de vijf belangrijkste Filistijnse steden. Vermoedelijk bestond de stad al zo’n 5000 jaar geleden. De eerste geschreven vermelding van Ashkelon kunt u vinden op de tempelmuren van Karnak in Egypte. De tekst is aangebracht in opdracht van de toenmalige farao Ramses II in 1280 v. Chr. Dankzij de strategische ligging van de stad speelde het altijd een belangrijke rol in de verdediging van het land. De Filistijnen werden door de Israëlieten verdreven: ‘Ook Gaza, Ashkelon en Ekron namen de Judeeërs in en ze bezetten het gebied rond die steden. Zo maakten de Judeeërs zich met Gods hulp meester van het gehele bergland. Maar zij zagen geen kans de bewoners van de lager gelegen kuststrook te verdrijven, want die hadden ijzeren strijdwagens’ (Recht. 1:18-19).
De Assyriërs gebruikten de nederzetting als uitvalsbasis voor hun veldtochten tegen Egypte. Het was ook de geboorteplaats van de vazalkoning Herodes de Grote. In de Romeinse en Byzantijnse periode was de stad een centrum van Griekse beschaving. Na de kruisvaarderstijd verwoestten de mammelukken in 1270 de stad.
De nieuwe stad werd in 1951 gesticht; opvallend zijn de verschillende stadswijken die voornamelijk bewoond worden door mensen met dezelfde geografische herkomst: Afridar voor joden uit West- en Midden-Europa; de voormalige Arabische wijk Migdal voor joden uit Irak, Jemen en Oost-Europa; Shimons voor joden uit Noord-Afrika. Bij de stad mondt een oliepijpleiding uit die haar oorsprong in de haven van Eilat heeft.

Nationale park Tel Ashkelon

In het nationale park Tel Ashkelon kunt u de resten vinden uit de rijke geschiedenis van de stad, waaronder: resten van stadsmuren, Romeinse zuilen, een beeld van Hermes en Nike en de ruïnes van een middeleeuwse stadswijk.

Romeinse grafkamer (painted sepulchre) 

In de stad, vlak bij het aantrekkelijke 7 km lange strand en het Ganei Shulamit hotel, heeft men een Romeinse grafkamer (painted sepulchre) gevonden uit de 3e eeuw met wandschilderingen.

Culturele centrum Ashkelon 

In het culturele centrum van de stad zijn muurdecoraties aangebracht met voorstellingen van Simson die de tempel van de Filistijnen verwoest: `Simson verloor een weddenschap van 30 Filistijnen nadat zijn Filistijnse vrouw een raadsel aan hen had verklapt; hij moest hen allen van kleren voorzien. Daarop vertrok hij naar Ashkelon en sloeg daar 30 mannen neer, nam hun kleren en verdeelde deze onder de 30 Filistijnen' (Richt. 14).

Kibboets Yad Mordechai

Op een afstand van 10 km te zuiden van Ashkelon ligt de kibboets Yad Mordechai.

Museum over het Getto van Warschau

Hier bevindt zich een bezoekwaardig museum over het Getto van Warschau. Het Getto van Warschau in Polen, was het grootste joodse getto opgericht door Nazi-Duitsland tijdens de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Ondervoeding, ziekte en deportaties naar concentratiekampen en vernietigingskampen zorgden voor een daling van het bevolkingsaantal van een geschatte 450.000 tot 37.000 mensen. In het getto vond de opstand in het Getto van Warschau plaats, een van de eerste massale opstanden tegen de bezetting van Europa door de Nazi's.

10 prachtige bestemmingen in Ashkelon en Israël