De zuidelijke kustvlakte

Swipe

Bet Guvrin

Op een afstand van 36 km ten oosten van Ashkelon (richting Hebron) ligt de kibboets Bet Guvrin. Hier lag in de Romeinse tijd de districtshoofdstad Eleutheropolis, strategisch gelegen aan de weg van Ashkelon naar Jeruzalem; de kruisvaarders noemden de stad St.-Gabriël. De twee mozaïekvloeren stammen uit de Byzantijnse periode (5e en 6e eeuw).

Tel Maresha

Vlak bij de kibboets ligt het bezienswaardige Tel Maresha. Opgravingen brachten hier de resten van een hellenistische stad aan het licht; de Grieken die zich hier in de 3e eeuw vestigden noemden de stad Marissa. In 1900 begon men met de opgravingen; men vond er resten van wallen en bastions. Uit de kruisvaarderstijd stamt het koor van St.-Anna.

Veel van de Byzantijnse mozaïekvloeren zijn naar het Israel Museum en het Rockefeller museum in Jeruzalem gebracht.

Opmerkelijk is de synagoge uit de 3e eeuw n. Chr.

4000 uitgehouwen grotten

In de omgeving zijn ca. 4000 uitgehouwen grotten gevonden die in een zeer lange periode ontstonden. De eerste grotten stammen waarschijnlijk uit de vroege steentijd, alle machthebbers van Ashkelon haalden hier hun bouwstenen van kalk vandaan. Sommige grotten werden als schuilplaats gebruikt door de opstandelingen tegen de Romeinse overheersers onder leiding van Bar Kochba in de 2e eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Bet Guvrin en Israël