De zuidelijke kustvlakte

Swipe

Rehovot

Op een afstand van 21 km ten zuidoosten van Tel Aviv ligt Rehovot. De stad (110.000 inwoners) werd in 1890 gesticht door joden uit Polen en Jemen.

Weizman Instituut

Sedert 1934 is Rehovot een belangrijk wetenschappelijk centrum en zetel van het wereldberoemde Weizman Instituut. Het instituut is een wetenschappelijk onderzoekscentrum voor chemie, biologie, geneeskunde, kernfysica, wiskunde, milieu, energie, enzovoort.
Op zondag en donderdag draait men om 11.00 en 14.45 uur in het Wix Auditorium een film betreffende het Weizman Instituut.

Huis van Vera en Chaim Weizman

Op het grondgebied van het instituut ligt het Huis van Vera en Chaim Weizman (geopend: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 15.30 uur). Chaim Weizman was reeds voor de Tweede Wereldoorlog een toegewijd zionist. Toen de Engelsen in het jaar 1903 voorstelden om een joodse staat op het grondgebied van Oeganda te creëren, zei hij: ‘Er is geen zionisme zonder Zion’.

In 1948 werd hij de eerste president van de staat Israël. Zijn huis werd ontworpen door de architect Eric Mendelssohn, die ook verantwoordelijk is voor de bouw van de agrarische faculteit van de Hebreeuwse universiteit van Rehovot en het medisch centrum Hadassah in Jeruzalem.

Het fraaie huis is gebouwd rondom een rond trappehuis dat wordt verlicht door langwerpige ramen. De ontvangstkamer en de bibliotheek flankeren het zwembad; de eetzaal kunt u in het noordelijk deel van het huis vinden. De draaitrap leidt vanuit de ruime hal naar de slaapkamers van de familie. Vanaf het balkon op de bovenste verdieping heeft u een prachtig zicht op de wijde omgeving.

Niet ver van het huis verwijderd liggen Vera en Chaim Weizman begraven.

10 prachtige bestemmingen in Rehovot en Israël