De zuidelijke kustvlakte

Swipe

Rishon Letzion

De naam Rishon Letzion betekent letterlijk ‘de eersten in Zion’. Het was de eerste agrarische nederzetting in Israël; het was tevens de eerste thuisbasis van het Joodse Nationale Fonds; hier opende men de eerste basisschool waar Ivriet gesproken werd en het stadje is de thuisbasis van het eerste joodse orkest in Israël.
Het begon allemaal in 1882 toen Russische vluchtelingen op deze plek hun tenten opzetten; zij waren gevlucht voor de pogroms in Rusland. Het ging hen echter niet voor de wind: de graanoogst mislukte, omdat de bodem niet geschikt bleek voor dit gewas. Ten einde raad stuurde het gemeentebestuur Yosef Feinberg naar Europa om financiële steun te zoeken voor het dorp. Baron Edmond de Rothschild bleek bereid om de dorpelingen te steunen: hij schonk hun 25.000 francs om een waterput aan te leggen en om de armste families te ondersteunen.

Carmel Winery

Zijn adviseurs zagen goede mogelijkheden voor de druiventeelt, met als gevolg dat de baron in 1885 een wijnfabriek in het stadje opende. Vanaf die dag ging het beter met de inwoners van Rishon Letzion: de wijnfabriek produceert tot op de dag van vandaag heerlijke wijnen die u in de wijnkelders van de stad kunt proeven en staat bekend als de Carmel Winery (rondleidingen: zondag t/m donderdag om 9.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur). De zionistisch-joodese paramilitaire organisatie Haganah gebruikte de fabriek als wapenopslagplaats en trainingscentrum. Deze organisatie verdedigde met hand en tand de joodse belangen in Palestina gedurende het Britse mandaat over Palestina (1920-1948).

Rishon Letzionmuseum

Het Rishon Letzionmuseum (geopend: zondag, dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 14.00 uur, maandag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur, de 1ste zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.00 uur) ligt aan het ‘Pioniersplein’ (Kikar Hameyasdim). In dit museum is de geschiedenis van het stadje beeldend gemaakt met gebruikmaking van audiovisuele hulpmiddelen. Een deel van het museum is gehuisvest in de oorspronkelijke woningen van de eerste kolonisten.

Rondwandeling Rishon Letzion

Een met gele verf gemarkeerd pad leidt de bezoeker door het bezienswaardigste gedeelte van het stadje, onder andere langs het stadhuis, de Grote Synagoge, huizen van kolonisten en de bekende wijnkelders.

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Rishon Letzion en Israël