De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

De Todra-Kloof

De spectaculaire 15 kilometer lange kloof heeft loodrechte rotswanden van wel 300 meter hoogte in een roze, rode of bruinige tint afhankelijk van het zonlicht. Het beste licht is ’s ochtends als het zonlicht in de kloof schijnt. ’s Middags is het er donker.

Als je de kloof inrijdt met links de Oued Todra die zelfs ’s zomers nog aardig wat water kan hebben, gaan de wanden van de kloof al gauw heel dicht bij elkaar komen, wat een indrukwekkend gezicht is. Het is een geologische breuk die de kloof heeft doen ontstaan. Een stuk verderop verwijdt de kloof zich weer en loopt de asfaltweg nog zeven kilometer verder naar het Amazigh (Berber)dorp Tamtattouchte.

Aan het begin van de Todra-kloof zijn behoorlijk wat hotels en in het hoogseizoen kunnen faux guides hier nogal vervelend zijn. Er staan ook veel stalletjes met allerhande ambachtelijke producten en souvenirs. Na het smalle deel wordt het veel rustiger. Een piste loopt verder naar Aït Hani, het hoogste bergdorp Agoudal en komt ten slotte uit in Imilchil, dat 100 kilometer van de Todra-kloof in de Hoge Atlas af ligt.

Excursies in de Todra-kloof

<class="image-right" height="133" width="200">Je kunt mooie wandelingenen maken in dit gebied. Een korte wandeling van een halfuur is die door de Petit Gorge (kleine kloof) die achter de grote Todra-kloof ligt. Bij de Camping Auberge Le Festival begint ook een leuke wandeling.

Rotsen beklimmen is populair geworden. In de Petit Gorge kunnen beginners aan de slag, terwijl de Pilar du Couchant meer voor gevorderden is. Assettif Aventure, die vóór de kloof een kantoor heeft, tel. 024-895090, www.assettif.org (Franstalig), organiseert wandelingen, trektochten (van 100-1000 dh p.p. per dag) en paardrijden (15 euro per uur, 50 euro 5 à 6 uur).

10 prachtige bestemmingen in De Todra-Kloof en Marokko