De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

Kelaa M’Gouna

Vijfentwintig kilometer vanaf Boumalne du Dadès richting Ouarzazate ligt het stadje Kelaa M’Gouna, waarvan ‘El-Kelaa’ ‘de vesting’ betekent. Het ligt op 1450 meter hoogte en staat bekend om zijn dolken en rozen.

Volgens een legende namen in de 10e eeuw Mekka-reizigers een bepaalde rozensoort mee. Een andere legende verhaalt dat de Feniciërs uit Persepolis in het oude Perzië de kleine, roze Perzische roos meebrachten, waar nog steeds uit duizenden rozenblaadjes het rozenwater wordt gemaakt. Er zijn twee bedrijven die je in april en mei kunt bezoeken. Naast gebruik voor het rozenwater worden de rozen ook geëxporteerd voor de parfumindustrie in het buitenland.

In mei is het Rozenfestival met dans en muziek. Je ziet rozenhagen, de flessen rozenwater in de winkels en op de woensdagmarkt eveneens gedroogde, eetbare rozen.

Een ander product dat hier een lange traditie heeft, is het vervaardigen van dolken. Dat werd ooit door Joodse ambachtslieden gedaan, die het heft van kamelenbot of cederhout maakten. Je kunt ze zien en kopen bij Cooperative Artisan du Poignards Azlag aan de hoofdweg.

10 prachtige bestemmingen in Kelaa M’Gouna en Marokko