De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

Merzouga

De duinen van Erg Chebbi bij Merzouga zijn een van de grote bezienswaardighden van Marokko. Een erg is een duin en chebbi betekent ‘jong’. Middenin de hammada (steenwoestijn) duiken de soms wel 160 meter hoge duinen op. Ze liggen ten oosten van Rissani en strekken zich van noord naar zuid zo’n 30 kilometer uit, terwijl ze maar 7 kilometer op z’n breedst zijn. Ze veranderen door de wind ook van vorm. Maar het meest imponerend is hun kleurenvariatie die vanaf zonsopgang tot zonsondergang steeds wisselt.

Deze prachtige duinen geven het echte woestijngevoel als je in het zand zakt en langs de horizon geen mens ziet of alleen een kleine karavaan met toeristen op kamelen. Bij het rommelige oasedorp Merzouga zijn de duinen het hoogst en is de drukte van het toerisme vaak storend.

Het kleinere dorp Hassi Labied is sfeervoller en de meeste hotels liggen dicht bij de duinen en hebben terrassen met direct zicht op het zand. Een lokale legende verklaart het ontstaan van het hoogste duin als volgt. Toen een rijke familie niet de gebruikelijke gastvrijheid bood aan een arme vrouw met haar zoon werd God erg boos en begroef hen onder een hoge zandberg.

Voor vogelaars is het hier interessant om de echte woestijnsoorten te zien. Ten westen van Merzouga ligt de Dayet Sriji die ’s?winters soms water bevat en dan vele ooievaars en flamingo’s trekt.

Het toerisme in Merzouga heeft ook duidelijke schaduwkanten. Faux guides zijn hier erg actief en proberen je zelfs van de weg te rijden om je tot stoppen te dwingen en onjuiste informatie te verstrekken om je maar in het hotel te krijgen waar zij commissie voor opstrijken. De concurrentie tussen de inmiddels vele hotels is moordend. En in sommige jaargetijden is het gewoon te druk. In de bloedhete zomer komen hier ook Marokkaanse toeristen om te genezen van hun reuma door zich maximaal twee minuten in het kokendhete zand te begraven.

Excursies vanuit Merzouga

Kamelentochten van een paar uur rond zonsopgang of zonsondergang kosten 80-200 dh p.p. Een excursie met overnachting in een bedoeïnentent met diner en ontbijt kost 300-650 dh p.p. Met een terreinwagen een excursie maken is relatief duur: ongeveer 1200 dh per dag voor vijf personen. Naar Taouz: Dit afgelegen dorp ligt helemaal aan het eind van de weg. In Casa Taouz kun je thee drinken. Onderweg passeer je het dorp Khamlia waar gnawamuzikanten wonen onder wie de bekende groep Les Pigeons du Sable. Je kunt hun huis bezoeken.

10 prachtige bestemmingen in Merzouga en Marokko