De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

M’Hamid

Ten slotte bereik je de laatste oase in dit gebied, het grensplaatsje M’Hamid dat 40 kilometer van de Algerijnse grens af ligt. Vroeger was het een belangrijke handelsplaats waar goud, zout en slaven verhandeld werden. Tot de jaren negentig van de vorige eeuw was het hier heel onrustig vanwege de politieke spanningen tussen Algerije en Marokko omtrent de westelijke Sahara en Polisario.

De duinen van Erg Chigaga, 45 kilometer ten zuiden van M’Hamid, trekken tegenwoordig steeds meer toeristen die de gekte van Erg Chebbi niet mee willen maken. De overblijfselen van een karavaanserai, de ruïne van een ksar en een klein privémuseum genaamd La Musée Big House zijn de enige historische overblijfselen hier. In het museum vind je traditionele textiel, aardenwerk en kleding. Het is dagelijks geopend van 8.00-18.00 uur; de entree is gratis maar donaties zijn welkom.

De oude stad die drie kilometer verderop ligt als je de rivier oversteekt, heeft een mooie kasba. M’Hamd el Djedid (de nieuwe stad) is een klein bestuurlijk centrum rond een plein met cafés. Er is een maandagmarkt.

De dichtstbijzijnde 100 meter hoge duinen zijn die bij Erg Lehoudi (Duinen van de Joden) die 8 kilometer ten noorden van M’Hamid liggen. De mooiste 300 meter hoge en 40 kilometer lange duinenrij van Erg Chigaga liggen 60 kilometer ten zuidwesten van M’Hamid. Ze zijn alleen met een terreinwagen in ongeveer 2½ uur te bereiken. Met een kameel duurt een tour ongeveer vijf dagen tot een week.

10 prachtige bestemmingen in M’Hamid en Marokko