De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

Ouarzazate

Vanwege de strategische ligging werd in 1928 deze voormalige garnizoensstad van het Franse vreemdelingenlegioen door de Fransen gesticht. Zo wilden zij de opstandige Amazigh (Berber)volken in de gaten houden.

De Glaoui-stam bouwde hier de Taourirt-kasba vanuit strategisch en commercieel oogpunt. De Glaoui-stam was de eerste die met de Fransen ging samenwerken. De stad, die op 1160 meter hoogte ligt, is de toegangspoort tot de woestijn. Hier komen de Dadès- en de Drâa-vallei te samen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw verlieten de Fransen als gevolg van de onafhankelijkheid het toneel.

Momenteel is het een provinciestad die door investeringen in de infrastructuur en het toerisme probeert groter te worden. Ook de filmindustrie helpt een handje mee. De eerste Europese regisseur die het fantastische landschap en de goedkope arbeidskrachten ontdekte, was de Engelsman David Lean. Hij maakte in het nabijgelegen Aït Ben Haddou opnames voor zijn film ‘Lawrence of Arabia’ (1962). Later werden de Atlas-Filmstudio’s ontdekt door bekende regisseurs als Bernardo Bertolucci, die hier ‘The -Sheltering Sky’ (1990) naar een roman van Paul Bowles verfilmde.

Oriëntatie

Vanuit de Dadès-vallei rijd je via de hoofdstraat, Avenue Mohammed V, de stad binnen. Deze is breed opgezet en de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn aanzienlijk.

Ouarzazate is een goed uitgangspunt voor een reis naar de Anti-Atlas, Hoge Atlas of zuiden van het land. Een verblijf van één of twee dagen is dan ook aan te bevelen vanwege de volgende bezienswaardigheden.

De Taourirt-kasba werd in de 18e eeuw door de Glaoui-familie gebouwd en een eeuw later gerenoveerd. In 1994 vond met de hulp van de UNESCO nog een restauratie plaats van een deel van de grote kasba. Je ziet de ontvangstzalen met stucwerk, tegels en beschilderde houten plafonds. Sommige plafonds zijn van geverfd riet in prachtige geometrische patronen. Via een doolhof van trappen kom je op de verschillende verdiepingen. Een modern amfitheater wordt gebruikt voor voorstellingen. De hoge muren van de kasba zijn versierd met geometrische symbolen. Vanuit het centrum van de stad kun je de kasba, die langs de hoofdstraat ligt, in twintig minuten bereiken. De openingstijden zijn: van 8.00-18.30 uur. De entree is 10 dh.

Hier tegenover liggen de door de staat gerunde Ensemble Artisanal met vaste prijzen en de Coopérative de Tissage (weefcoöperatie) waar je vrouwen kunt zien weven.

Langs de Avenue Mohammed V ligt het Musée du Cinema waar je decorstukken, affiches, kleding uit films als Cleopatra en Babel kunt bewonderen. Het is een soort voorproefje op de Atlas-studio’s. Het is geopend van 8.00-17.00 uur. De entree is 30 dh.

De Atlas-studio’s, die 6 kilometer ten noordwesten van Ouarzazate liggen, zijn een bezoek meer dan waard. Het totale gebied bestrijkt 30.000 m² woestijn en er zijn de afgelopen vijftig jaar honderden films gemaakt. De inwoners van Ouarzazate verdienen als figurant een aardig centje bij. Er zijn regelmatig rondleidingen. Je ziet levensechte decors van een vliegtuig, een Tibetaanse tempel, een boot, een prachtig grijs dorp, een fenomenale Egyptische tempel, een Arabisch dorp en een Romeinse villa uit spektakelfilms als Cleopatra, Babel en Kundun. De openingstijden zijn van 8.30-12.30/14.30-18.30 uur. De entree is 30 dh, kinderen 15 dh. 

10 prachtige bestemmingen in Ouarzazate en Marokko