De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

Rissani

Hier eindigt de echte bewoonde wereld aan de rand van de Sahara, hoewel de asfaltweg inmiddels richting Merzouga loopt. Hier eindigt ook de Ziz-vallei en ligt de Tafilalt-oase met dadelpalmbossen tussen de rivieren Ziz en Rheris, ook wel het ‘Mesopotamië van Marokko’ genoemd.

Vroeger kwamen de karavanen hier uitrusten van hun lange tocht door de woestijn. De vele dadelpalmen zijn belangrijk voor de bewoners, maar helaas wordt de dadelpalm al een eeuw lang aangetast door de droogte en de Bayoud-ziekte veroorzaakt door een schimmel. De dadeloogsten in oktober worden nog handmatig gedaan en de dadels rijpen nog verder als ze geplukt zijn. Ze zijn in het Midden-Oosten een symbool voor geluk en worden gasten dan ook vaak aangeboden.

Geschiedenis

In de 2e helft van de 8e eeuw kozen de Filali, een Amazigh (Berber)stam, deze plek voor een nederzetting als gevolg van de strategische ligging op de vruchtbare vlaktes van de oase en noemde het Sijilmassa. Het lag destijds aan de Zoutroute naar West-Afrika, die langs Timboektoe liep. Op deze route werden kruiden en wapens tegen zout geruild dat later weer tegen goud en slaven geruild werd.

Het was een regio waar de lokale Imazighen (Berbers) zich afkeerden van de officiële islam en een eigen versie van de koran creëerden. Sijilmassa was de hoofdstad van de Tafilalt en bestond uit verschillende ksour. Eind 14e eeuw viel het rijk uiteen als gevolg van een burgeroorlog. In de 17e eeuw kwamen de Alawieten die Sijilmassa als provinciale hoofdstad van de Tafilalt weer op de kaart zetten. Ten westen van Rissani zijn overblijfselen van de oude Alawitische stad gevonden, die nu door archeologen onderzocht worden.

Het centrum van Rissani is de Place al Massira al-Khadra met daar vlakbij de echte oosterse souk (markt) met levensmiddelen en dieren, die op zondag, dinsdag en donderdag het levendigst is. Een kwart van de bewoners woont nog in de 17e-eeuwse nabijliggende ksar.

Excursie vanuit Rissani

Met eigen vervoer kun je het Cirquit Touristique doen, een rondje van 21 kilometer langs een aantal ksour. Als je vanuit Erfoud komt, neem je de weg rechts waar een bordje met Cirquit Touristique staat. Je rijdt het rondje nu tegen de klok in. Aan je rechterhand zie je de ruïnes van Sijilmassa, de oude hoofdstad van dit gebied. Vervolgens zie je aan je linkerhand de Ksar Tinheras, die op een rots ligt en van waaruit je een mooi uitzicht hebt. De levensomstandigheden voor de plaatselijke bevolking zijn hier moeilijk. Je ziet veel armoede en zwaar gesluierde vrouwen. Met kinderen kun je makkelijk in contact komen. Balpennen en fruit zijn zeer welkom.

Dan komt de Ksar Oulad Abdelhalim, die een eeuw geleden voor de oudere broer van sultan Moulay Hassan gebouwd werd. Je eindigt het rondje met de Zawiya Moulay Ali ash-Sharif, geopend van 9.00-18.00 uur. Deze is gebouwd ter nagedachtenis aan de vader van Moulay er-Rachid, de stichter van het Alawitische koningshuis, dat nu nog steeds aan de macht is. Het mausoleum is vele malen herbouwd als gevolg van overstromingen van de Ziz-rivier. Hierachter ligt aan een onverharde weg de Ksar Aber, waar in ongenade gevallen koninklijke personen werden gehuisvest.

Als je weer terugrijdt naar Rissani en vervolgens richting Merzouga gaat, ligt links aan een zijweg het Musée Ksar El Fida, dat gewijd is aan het Alawitische koningshuis. Deze gerestaureerde kasba werd in 1854 gebouwd en herbergt portretten van de koning en zijn voorgangers, traditionele kostuums, gereedschap en houten meubelstukken. Het strakke gebouw heeft op sommige plaatsen mooie beschilderde plafonds en fraai stucwerk. Een rondleiding (in het Frans) is verplicht. De openingstijden zijn: van 9.00-18.00 uur. De entree is 20 dh.

10 prachtige bestemmingen in Rissani en Marokko