De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

Skoura

Deze oase met een groot palmbos ligt 39 kilometer ten oosten van Ouarzazate. In de 12e eeuw werd het palmbos aangelegd door sultan Yacoub el-Mansour. De droogte van de laatste jaren heeft hier zijn tol geëist: vele palmen zien er slecht uit of gaan dood.

Deze oase kent architectonische hoogstandjes in de vorm van prachtige kasba’s. Het is een relatief grote oase met vele paden tussen de palmen, die naar verspreid staande ksour en kasba’s leiden. De meeste dateren uit de 19e een 20e eeuw, maar er zijn er ook uit de 17e en 18e eeuw. Tijdens een heftige stammenoorlog in 1893 zijn vele oude kasba’s verwoest, evenals in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, toen de Fransen hier regeerden. Sommige zijn deels bewoond. Andere staan leeg waarvan de bewoners naar moderne huizen in de buurt zijn verhuisd. Als een kasba of ksour zo’n twintig jaar leeg staat zonder enige renovatie, raakt hij vervallen. Want de muren van pisé, die wel 25 meter hoog kunnen zijn, moeten onderhouden worden.

De mooiste is de Kasba Amerhidil die voor 50 dh p.p. te bezichtigen valt. Je krijgt dan een rondleiding van de eigenaar. Voor een bezoek aan andere kasba’s heb je een plaatselijke gids nodig (50 dh per uur.) Het palmbos kun je met een fiets of te voet verkennen.Het dorpje Skoura ligt aan het eind van de oase. Hier zijn enkele huizen en een aantal bestuurlijke gebouwen. Hier stoppen bussen uit Ouarzazate en Tinerghir (40 dh) en vertrekken grands taxi’s naar Ouarzazate (25 dh). Op maandag is er markt.

Rondreizen

22-35ers reis Marokko

Van mountainbiken en surfen tot relaxen bij levendige rooftopbars in de koningssteden; deze afwisselende rondreis door Marokko heeft het allemaal. Droom 's...

v.a. 1349.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Skoura en Marokko