De zuidelijke oases en Ouarzazate

Swipe

Van Agdz naar Zagora

Het gebied van bijna 100 kilometer breed tussen Agdz en Zagora is het mooiste van de Drâa-vallei met weelderige palmbossen en de mooiste kasba’s en ksour. Het is ook de streek van de beroemde boufeggous-dadels, die door jongens aan de kant van de weg verkocht worden.

Vier kilometer voorbij Agdz gaat links een zijweg naar Tamnougalt die de laatste twee kilometer over een piste gaat. Dit dorp was vroeger de hoofdstad van het gebied en de hier wonende Amazigh (Berber) Mezguita-stam was geheel onafhankelijk. Hier kwamen destijds de handelsroutes van de Drâa-vallei bijeen.

De indrukwekkende 16e-eeuwse ksar bestaat uit verschillende gebouwen en het dorp heeft voor een deel overdekte straatjes. Er is zelfs een oude mellah met een synagoge te zien. De entree is 10 dh, een gids is noodzakelijk (50 dh).

Vanaf Tamnougalt kun je een onverharde weg langs de rivier volgen die door het palmenbos langs dorpjes naar Zagora voert. De volgende plaats op de N9 naar Zagora is Timiderte, waar de fraaie Kasbah Said Arabi op de linkeroever van de wadi staat met de Djebl Sarhro op de achtergrond.

10 prachtige bestemmingen in Van Agdz naar Zagora en Marokko