De zuidkust en het hoogland

Swipe

De zuidkust en het hoogland


Highlights

Rabat, hoofdstad van de Antieken

In Rabat vindt u de Catacomben van St. Paulus. Het grootste deel van deze voormalige ondergrondse begraafplaats dateert uit de 3e tot 6e eeuw en is in gebruik geweest door de eerste joodse gemeenschap in Malta. In Rabat bevindt zich ook de grot waarvan wordt aangenomen dat de apostel Paulus er enige tijd heeft gewoond, onder huisarrest van de Romeinen. Althans, zo wil de legende.

Mdina, ‘De Stille Stad’

Vlak tegen Rabat aan, ten noorden van de stad, ligt op een heuvel Mdina ofwel ‘De Stille Stad’. Die bijnaam klopt, behalve in het toeristenseizoen. Maar als dat nog niet begonnen is of over zijn hoogtepunt heen, kun je in de smalle stegen en straatjes van het ommuurde Mdina bij wijze van spreken een speld horen vallen.

Clapham Junction, prehistorisch rangeerterrein

Het blijft onduidelijk hoe de keurig parallelle ‘karrensporen’ of cart-ruts in de prehistorie in het zachte kalksteen zijn ontstaan. Ze zijn op meer plaatsen in Malta en Goze te zien, maar hier op ‘Clapham Junction’, komen ze samen en lijken ze een rangeerterrein te vormen.

Malta is een klein land. Vanuit Valletta naar het zuiden van het eiland is hemelsbreed amper 15 km. Alles en iedereen is geconcentreerd in het noorden. Zodra je Malta’s ‘Randstad’ achter je hebt gelaten, kom je in een dunbevolkt hoogland met terrasbouw en in een kwadrant gebouwde boerderijen. In de zomer is het hier warm, dor en droog. De meeste regen valt in de winter en in het vroege voorjaar.

Het hoogland van Malta waarop ook Malta International Airport ligt, stopt abrupt in het zuiden, hoog boven de blauwgroene deining van de Middellandse Zee. Stranden zult u hier niet vinden en slechts met grote moeite kan men hier en daar langs de rotsen afdalen naar zee. Alleen bij Blue Grotto en in het kustgebied tussen Ras Hanzir en Ghar Lapsi kun je veilig zwemmen en duiken.

Adembenemend is het kustgebied achter het dorp Dingl. Hier strekken zich over vele kilometers breed de Dingli Cliffs uit. Het weidse panorama wordt onderbroken door het onbewoonde vogeleiland Filfla dat in de Engelse tijd werd gebruikt als schietschijf voor de artillerie. Met het verdwijnen van de Engelsen zijn de vogels teruggekeerd.

De aantrekkingskracht van het hoogland is zijn ongereptheid en weidsheid. In dit harde, kale, geërodeerde landschap liggen boeiende stadjes als Rabat en Mdina. En er is een prehistorisch ‘rangeerterrein’ te vinden, ‘Clapham Junction’. Uit die tijd dateren ook de tempels van Ħagar Qim die ten westen van het stadje Żurrieq liggen en die tot de belangrijkste prehistorische bouwwerken in Malta worden gerekend.

10 prachtige bestemmingen in De zuidkust en het hoogland en Malta