De zuidkust en het hoogland

Swipe

Mdina, ‘De Stille Stad’

Vlak tegen Rabat aan, ten noorden van de stad, ligt op een heuvel Mdina ofwel ‘De Stille Stad’. Die bijnaam klopt, behalve in het toeristenseizoen. Maar als dat nog niet begonnen is of over zijn hoogtepunt heen, kun je na het passeren van de imposante 18e eeuwse stadspoort in de smalle stegen en straatjes van het ommuurde stadje een speld horen vallen. Er wonen ook maar weinig mensen en alleen lokaal verkeer is toegestaan.

Er staan veel historische gebouwen in Mdina. Daaronder het Convent of St. Benedic. Dit voormalige klooster maakt deel uit van een massief gebouwencomplex aan het eind van St. Publius Square. Zowel het klooster als de beide kerken die in het complex zijn opgenomen, zijn in de 15e eeuw gesticht en twee eeuwen later vrijwel volledig herbouwd. Het convent heeft hoge, sombere muren en telt vrijwel geen ramen.

Wonderschoon is de The Cathedral die oorspronkelijk uit de 11de eeuw dateert, maar na de aardbeving van 1693 geheel is herbouwd. De kathedraal telt twee torens, waarvan de een de tijd aangeeft, de andere dag en jaar. Op het voorplein staan twee antieke kanonnen. Niet alles in het overweldigende interieur is zo oud als het lijkt: de meeste fresco’s dateren uit de 18e eeuw en zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw gerestaureerd.

Buiten de dagelijkse diensten om is de kathedraal te bezichtigen.

10 prachtige bestemmingen in Mdina, ‘De Stille Stad’ en Malta